Fædrelandsvennen

På tide å analogiser­e

- PER OVE SANDHÅLAND Sjefkonsul­ent i Atea

Akkurat nå som vi har startet digitalise­ringen? Ja, og nettopp nå, for fremover vil jobbene som krever sjel være der til dem som har evne til å prosessere samfunnets X-faktorer.

Jeg jobber daglig med automatise­ring og produktivi­tet i ulike virksomhet­er. Når jeg spør om hva de vil oppnå med mer tid, svarer de at de ønsker forbedre og skape nye produkter. Like ofte føyer de til: «…men vi har ikke tid nok til å effektivis­ere oss.»

For den som åpner døren for roboter og automatise­ring, er denne tiden nå innen rekkevidde.

Robotene er både tid- og kostnadsre­duserende og kvalitets-økende, fordi vi unngår menneskeli­ge feil. Det er ikke til å unngå at robottekno­logien kommer til en arbeidspla­ss nær deg. Det beste er å ønske den velkommen.

Er det litt skummelt å digitalise­re vekk sine egne arbeidsopp­gaver?

Slett ikke. Teknologis­trategen Silvija Seres sier at i fremtidens arbeidsmar­ked vil vi ha en større andel yrker hvor man trenger en sjel til å gi vurderinge­r. Slik kan vi utnytte akkurat det mennesket gjør veldig bra – være irrasjonel­le. Mens maskinene enkelt regner verdier i kroner, prosent eller grader, utgjør faktorer som etikk, sult, smerte, vennskap, latter, humor, sorg og empati bare en kort liste over evnene vi beregner best selv, analogt. Her har evolusjone­n gjennom millioner av år gjort mennesket suverent i all dets kompleksit­et. Dersom målet er å få tid til å behandle det analoge, har vi fortsatt verktøyet til å løse små og store verdenspro­blemer.

Vi lever i en halvveis automatise­rt verden. Undrene vaskemaski­nen og telefonen tilfører dagens samfunn, spanderer vi sjeldent en tanke. Hvor stor del av din egen kontordag foregår foran en datamaskin, og når bruker du blyant, ark eller stemmen, når store deler av informasjo­nen vi behandler er digital?

Det digitale er bare en ganske ny menneskeli­g oppfinnels­e, som lar oss lagre informasjo­n på dingser. Når du skriver dine tanker inn på en datamaskin, lagres det umiddelbar­t digitalt uten at du trenger å lagre alt i din mentale harddisk.

Fordi mennesket ikke er skapt for å behandle digital informasjo­n, har vi dingser som skjermer og printere, som viser oss informasjo­nen slik den ble lagret og i formater hjernen vår kan tolke. Det er unaturlig, absurd – og samtidig veldig kult at vi har funnet opp noe som våre hjerner ikke kan oppfatte og bruke, med dingser som gir oss mulighet til å bruke informasjo­nen til nyttige (og unyttige) ting – for deling og sam- handling.

Vi bryr oss ikke lenger om teknologie­ns motorfunks­joner og hva som ligger under panseret. Vi forventer at maskiner leser og behandler informasjo­nen selv. Når vi mennesker i dag brukes til slike oppgaver, tar vi rollen til en maskin. Det er vi ikke gode på, og mange blir utmattet og syke. Maskiner kan gjøre mye mer, mye raskere, mye billigere og mye bedre. For eksempel viste Microsoft en oversettel­sesdemonst­rasjon av hele Wikipedia. 3 milliarder ord fra engelsk til spansk på 0,1 sekund.

Vi kan være tilstede for våre kolleger, våre nærmeste og andre som trenger oss. Vi kan skape noe nytt og bestemme hva våre maskiner skal hjelpe oss med. Vi kan prate sammen mer enn før, med senkede skuldre.

Få med dine ledere, dine kolleger og fagforenin­ger om dere har det. Still disse spørsmålen­e:

Hva ønsker jeg å bruke tiden min på? Hvilken ekstra verdi kan jeg bidra med? Lag en plan for hva som skal til for å komme dit, for hver enkelt person.

Jeg tror at en slik involverin­g vil skape noe bedre og mer verdifullt enn du har i dag. Og bare slik kan man motivere folk til å bidra i digitalise­ringen. Lønnsutgif­tene er de samme, men gleden og verdien av din virksomhet får et løft, for det skal være givende og gøy å gå på jobb.

Ha en fortsatt god analog dag, og lykke til med digitalise­ringen!

❞ Fordi mennesket ikke er skapt for å behandle digital informasjo­n, har vi dingser som skjermer og printere, som viser oss informasjo­nen slik den ble lagret og i formater hjernen vår kan tolke.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Vi kan være tilstede for våre kolleger, våre nærmeste og andre som trenger oss. Vi kan skape noe nytt og bestemme hva våre maskiner skal hjelpe oss med, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Vi kan være tilstede for våre kolleger, våre nærmeste og andre som trenger oss. Vi kan skape noe nytt og bestemme hva våre maskiner skal hjelpe oss med, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway