Fædrelandsvennen

Ta sunne valg om du vil ho

Det er viktig å kose seg om sommeren, men pass på at du ikke overdriver kosen.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no -

t godt motto i matveien kan være at «alt er lov, men ikke alltid», sier klinisk ernæringsf­ysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Vi tyr ofte til grillen når vi skal lage mat om sommeren, i hvert fall hvis det er fint vær og varmt i luften.

Pølser er lettvint og populært, men her kan du fort gå på en kalorismel­l. Velger du en stor ostepølse med bacon, vil det si 350 kalorier. Du kan fort gange det med to hvis du lesser på med tilbehør som sprøstekt løk, dressing, ketsjup og sennep.

På kaloritopp­en finner vi blant annet spareribs siden at de inneholder mye fett. Spiser du 100 gram kjøtt, betyr det 245 kalorier. En cheeseburg­er med brød og dressing inneholder nesten det samme.

– Det aller sunneste er selvfølgel­ig å grille fisk og grønnsaker. Dette er mat vi vet er bra for oss, og som mange spiser lite av. Når vi griller kjøtt er det lurt å velge magert kjøtt, både fordi det er mindre mettet fett og kalorier, og fordi det dannes mindre av de skadelige stoffene som kan dannes på kjøttet når vi griller, sier ernæringsf­ysiolog Cathrine Borchseniu­s.

Et måltid kan fort bli veldig usunt hvis du er ukritisk til tilbehøret.

– Det handler ikke bare om hva vi legger på grillen, men også hva som serveres til. Har man en stor og god salat, og gjerne andre grønnsakre­tter også, er det jo supert. Velger man lomper eller grove pølse- og hamburgerb­rød framfor fine, olje- eller tomatbaser­te dressinger og sauser, blir det et veldig bra måltid, sier Borchseniu­s.

– STØRRELSEN TELLER

Det er vanskelig å styre unna is på en varm sommerdag. Går du for en fløteis, for eksempel en kroneis med jordbær, får du i deg godt over 200 kalorier.

Vannbasert is, som saftis eller sorbé, er et godt alternativ. Det inneholder mye sukker, men har knapt noe fett og dermed lavt kaloriinnh­old.

– Her er det viktigst å si at størrelsen teller. De store isene kan inneholde like mye kalorier som et helt måltid. Spiser du en is istedenfor lunsj en dag, så gjør ikke det så mye. Hvis du ikke beveger deg så mye når du har ferie kan du fort få noen ekstra kilo i løpet av sommeren, men en liten is er ikke noe problem. Heller ikke hvis du spiser det noen ganger i uken, sier Borchseniu­s.

– Styr unna de aller største iskremene med kjeks, fløteis og sjokolade, de kan inneholde mer energi enn lunsjen din, sier Myrvoll Blomkvist.

VELG VANN ELLER LETTBRUS

Hva skal du drikke til maten? Det beste er naturligvi­s å velge vann både til måltidet og som tørstedrik­k. Det er sunt, godt, og dekker væskebehov­et uten at du trenger å bekymre deg over kaloriene.

Dersom du går for noen øl eller glass vin når du skal nyte måltidet, kan du fort gå på en kalorismel­l hvis du ikke viser måtehold. For i likhet med sukker, inneholder alkohol såkalte «tomme kalorier». Det vil si flere kalorier enn annen drikke, og lite næringssto­ffer du trenger.

– Man bør huske på at drikker som inneholder sukker metter dårlig, men gir likevel sukker og kalorier. Det er derfor lurt å drikke vann og heller velge lettbrus når man skal kose seg. Alkohol gir jo også energi, øker appetitten og får oss til å slappe litt mer av i forhold til hva vi spiser. Blir det mye og ofte alkohol, er det heller ikke spesielt bra for vekt og helse, sier Borchseniu­s, som understrek­er at sommeren er en super tid til å bevege seg og trene også.

– Får du inn litt bevegelse i hverdagen, har du mye mer å gå på i forhold til hva du spiser, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Dette er alltid populært på grillen om sommeren. Her kan innholdet variere fra 260 til 160 kalorier pr. 100 gram.
FOTO: NTB SCANPIX Dette er alltid populært på grillen om sommeren. Her kan innholdet variere fra 260 til 160 kalorier pr. 100 gram.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway