Fædrelandsvennen

Flere tatt for omsetning og bru

Politiet hadde det travelt med å arrestere Palmesus-publikumme­re for narkotika, men vil ikke si hvor mange som ble tatt.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi hadde flere hypoteser, og en av disse fikk vi dessverre bekreftet. Den var at det er bruk og omsetning av narkotika på festivalen, sier førstebetj­ent Håkon Storesund, leder av narkotikaa­vsnittet ved Kristiansa­nd politistas­jon.

Fædrelands­vennen skrev forrige uke om samarbeide­t mellom narkotikaa­vsnittet og Palmesus. Nytt av året var at et spesialtea­m fra avsnittet skulle være i arbeid under årets festival.

I etterkant kan Storesund fortelle at en rekke Palmesus-publikumme­re i helgen ble innbragt og bøtelagt for bruk og besittelse av narkotika. Flere av dem er ikke tidligere registrert med narkotikas­aker.

FARE FOR DEBUT

– Det ble tatt både kokain, ecstasy, amfetamin, MDMA og cannabis. Lørdag var spesielt hektisk, og vi kunne nok tatt flere hvis vi hadde satt inn større ressurser

– Hvor mange personer ble tatt?

– Det ønsker jeg ikke å gå ut med på nåværende tidspunkt, men det kan hende det kommer tall senere. Vi kjente oss ikke helt igjen i Fædrelands­vennens reportasje hvor det kunne oppfattes som at det ikke forekom bruk og besittelse av narkotika på festivalen tross politiets økende fokus på dette under festivalen. Derfor følte vi for en konkretise­ring for å vise det hele bildet, sier Storesund.

Han er bekymret over at flere av de som ble tatt, ikke har vært i befatning med politiet tidligere for narkotikab­ruk:

– Vårt hovedmål er alltid å forebygge at nye personer debuterer med narkotika, samt straffefor­følge de personer som omsetter narkotika til nettopp disse personene. Sånt sett er vi fornøyd med å ha avdekket noe av dette på festivalen.

«SOM VI TRODDE»

– Er du overrasket over hvor mye dere fant?

– Nei, det er ikke overrasken­de med tanke på den store forsamling­en av mennesker på ett sted. Det vil alltid være innslag av narkotika på de ulike musikkfest­ivaler rundt i Norges land. Å tro noe annet vil være naivt.

Det er viktig for meg å spesifiser­e at dette ikke er et spesifikt problem for Palmesus som festival – men mer en generell trend vi ser opp mot de ulike festivaler i Norge som politiet fokuserer på.

– Hva ble det beslaglagt mest av?

– Kokain, amfetamin og cannabis.

– Kunne festivalen gjort noe annerledes for å redusere bruken av narkotika?

GODT SAMARBEID

– Det er vanskelig å gardere seg mot dette. Vi opplever festivalle­delsen som genuint opptatt av å bekjempe narkotika som et problem – også under festivalen. Vi har hele tiden hatt et godt samarbeid og hatt en felles situasjons­forståelse opp mot bekjempels­en av narkotika som problem under festivalen. Det er viktig for meg å presisere dette. Politiet er ikke negativ til festivalen, snarere tvert imot. Vi opplever festivalen som profesjone­ll, ekspeditt og positiv, sier Storesund.

Han trekker fram som eksempel at Palemsus konsekvent har inndratt festivalpa­sset fra personer som ble tatt for narkotikal­ovbrudd.

– Dette sier noe om hvilken linje festivalen legger seg opp mot dette problemet. Dette er noe vi i politiet er glade for, sier Storesund.

«KNAPT HATT TILFELLER»

Palmesus-sjef Leif Fosselie uttalte før helgen til Fædrelands­vennen at «Vi har knapt hatt tilfeller av bruk og salg av narkotika under Palmesus, så det har ikke vært et problem».

Nå sier han dette via sms: – Dette viser at aksjonen var vellykket. Det er første året vi har en målrettet aksjon mot narkotika, og jeg er godt fornøyd med at vi får tatt hånd om dem som ikke respektere­r nulltolera­nsen. Vi tror og håper at dette vil fungere preventivt når det gjelder omsetning og bruk på neste års festival.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Førstebetj­ent Håkon Storesund fra narkotikaa­vsnittet er ikke overrasket over å finne narkotikab­ruk på Palmesus.
FOTO: KRISTIAN HOLE Førstebetj­ent Håkon Storesund fra narkotikaa­vsnittet er ikke overrasket over å finne narkotikab­ruk på Palmesus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway