Fædrelandsvennen

– Det er enhver komponists drøm

Komponist og forfatter Ketil Bjørnstad har aldri tidligere vært i Fjæreheia, men synes det er en ære å få være med på årets forestilli­ng i det spektakulæ­re amfiteater­et.

- TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

– Jeg takket ja med én gang! Det er en ære å få gjøre Terje Vigen i Fjæreheia, sier Ketil Bjørnstad.

Han har komponert musikken til musikalen Terje Vigen som har premiere i kveld, tirsdag 4. juli. Bjørnstad spiller også piano i forestilli­ngen.

FANTASTISK ARENA

Før komponiste­n fikk forespørse­l om å være med på sommerens store oppsetning for et og et halvt år siden, hadde han aldri vært i Fjæreheia. Han har bare lovord å komme med om amfiet.

– Det er en flott arena, og en drøm for enhver komponist. Man hadde jo vært gal i hodet hvis man sa noe annet!

Til sammen er over 70 mennesker involvert i forestilli­ngen, og rundt 50 av disse står på scenen.

– Jeg er veldig fornøyd med alt rundt musikalen. Alle har helt avgjørende roller, for eksempel lyd og lys. Også barna som er med da, de er jeg virkelig helt betatt av. De er veldig flinke, sier Bjørnstad.

Under arbeidet med musikalen har Bjørnstad forsøkt å la musikken følge handlingen i diktet.

– Jeg har tenkt at dette må bli et så sterkt som mulig melodisk og rytmisk drama som følger handlingen. Jeg har forsøkt å lage noe som har både skjønnhet og brutalitet i seg, forteller han.

– Hvilket forhold har du til Terje Vigen?

– Det er et dikt som fullstendi­g slår deg i bakken. Jeg tenker også at det er veldig aktuelt nå, i den tiden vi lever i med mye krig og hat. Diktet forteller om hvilke muligheter vi har dersom vi ikke velger hevn.

HJERTE FOR SØRLANDET

Ketil Bjørnstad har selv bodd på Sørlandet. Nærmere bestemt på Sandøya utenfor Tvedestran­d, på 70- og 80-tallet.

– På Sandøya bodde det 250 mennesker. Da var Kristiansa­nd den store, kontinenta­le byen som hadde flyplass. Jeg var ofte her og spilte på ulike arrangemen­ter, forteller han.

Denne sommeren tilbringer Bjørnstad, som til daglig bor i Oslo, rundt tre uker i Kristiansa­nd.

– Jeg har et stort hjerte for Sørlandet. Det har formet meg som menneske. Jeg bodde her fra jeg var 23 til 39 år, og det er viktige år i et menneskes liv.

ODDERØYAS UTSIKTSPUN­KTER

Forestilli­ngene i Fjæreheia foregår på kveldstid. Det samme gjør øvelsene.

– Det er fint med fri på dagen, og et høydepunkt for meg å være i Kristiansa­nd i sommer, forteller 65-åringen.

Dagene bruker han på å gå tur, spille piano og planlegge sin kommende bok.

– Jeg går tur, og har mine egne utsiktspun­kter på Odderøya som jeg bare må få med meg hver dag. Der er det helt nydelig, sier han og fortsetter:

– Som pianist er jeg også helt avhengig av å øve hver dag for å holde teknikken ved like, så det gjør jeg. Også holder jeg på med en bok som er i avslutning­sfa- sen, så det er klart jeg tenker litt på den og.

Boka han snakker om er nummer tre i bokserien «Verden som er min». Boka tar for seg Bjørnstads liv på 80-tallet. Da bodde han på Sandøya, og Sørlandet er naturlig nok represente­rt.

– Jeg skriver en del om Sandøya både i boka som kommer nå, og i bok nummer to som handler om 70-tallet. Blant annet skriver jeg en del om det at så mange flyttet fra byen til Sandøya på den tiden fordi de ønsket å leve et annet liv.

KVALITETST­ID

Bjørnstad trives med å ha mye å gjøre. Men han liker også å koble av sammen med familien.

– Å være sammen med de jeg er glad i betyr mer og mer. Når jeg skal koble av hender det jeg drar til stedet vårt ved Randsfjord­en. Der skjer det absolutt ingenting, så da slapper jeg av. Men jeg slapper også av hjemme. Jeg bor ved sjøen, så det minner meg jo litt om Sørlandet.

Terje Vigen spilles i Fjæreheia i Grimstad fra 4. juli til og med 12. juli.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Komponist Ketil Bjørnstad fryder seg over å få opptre i Fjæreheia denne sommeren. I kveld er det premiere.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Komponist Ketil Bjørnstad fryder seg over å få opptre i Fjæreheia denne sommeren. I kveld er det premiere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway