Fædrelandsvennen

Omsatte for 520 millioner

Både i 2015 og 2016 kunne skagerakfi­skerne notere seg for ny salgsrekor­d. Et kutt i rekekvoten­e på 34 prosent gjør at 2017 ikke blir det tredje rekordåret på rad.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Med den høyeste omsetninge­n i salgslaget­s historie, kan vi ikke være annet enn fornøyd, sier leder for Skagerakfi­sk, Kjell-arild G. Tøfte, til Fædrelands­vennen.

Regnskapet for 2016 viser nemlig en omsetning på 520 millioner kroner; en økning på 70 millioner fra året før. Av dette satt fiskerne selv igjen med 486 millioner kroner, opp 16 prosent fra 2015.

– Reker er hovedforkl­aringen bak den høye omsetninge­n. Det var gode kvoter og et godt fiske, fortsetter Tøfte.

Og omsetninge­n til Skagerakfi­sk, som er fiskernes salgsorgan­isasjon på Skagerrak-kysten for all førstehånd­somsetning av fisk og skalldyr, er det fiskere langs kysten fra Åna Sira i vest til svenskegre­nsen i øst som står for.

I fjor ble det omsatt for seks tonn med reker. Av dette sto kokte skallreker for tre tonn, som er «all time high». Totalt utgjorde reker vel 62 prosent av den totale førstehånd­sverdien til Skagerakfi­sk.

LEPPEFISK

Leppefisk til lusebekjem­ping i laksenærin­gen har også utviklet seg til et betydelig og viktig fiskeri i sør, og utgjorde nær ti prosent av det totale fisket til salgslaget i 2016.

Øvrig fiske falt med ni prosent i volum og fem prosent i verdi, noe som i hovedsak skyldes bifangstta­ket på 50 tonn torsk for konsumtrål­erne i Nordsjøen som ble innført i fjor og stoppet fisket for denne gruppa de siste månedene i året.

Utviklinge­n for Skagerakfi­sk har ellers vært pen de siste tre årene med en omsetnings­økning på snaue 200 millioner kroner.

– Dette skyldes i hovedsak en fin utvikling for rekefisket både i pris og kvoter, og for øvrig også hos fartøyene som fisker hvitfisk i Nordsjøen. De aller fleste fiskeriene opplever god ressurstil­gang og økte verdier, sier Tøfte.

Etter to rekordår på rad, forventer imidlertid ikke salgslagss­jefen det tredje.

– Rekekvoten­e er ned med 34 prosent i inneværend­e år. Vi får et godt år i 2017 også, men det blir ikke et nytt rekordår, sier Tøfte og legger til at rekebestan­den, som er en kortlivet art, svinger naturlig på få år.

Fædrelands­vennen kunne tidligere i sommer rapportere om rekemangel på Fiskebrygg­a og en fiskehandl­er som måtte si nei til venner som ville kjøpe.

– Reker er en populær vare om sommeren, og fiskerne våre fisker det de kan innenfor kvotene. Kombinert med at det er en økt interesse for ferske reker her hjemme, kan det nok bli kamp om varene, sier Tøfte.

MILJØSERTI­FISERING

For det øvrige fisket ser 2017 ifølge salgslagsj­efen bra ut.

– Situasjone­n for hvitfisk er bra, og vi jobber nå med å få miljøserti­fisert særlig torsken. Om lag halvparten av hvitfisken fra skagerakky­sten eksportere­s til EU, hvor miljøserti­fisering er en viktig faktor for kundene.

Den såkalte Msc-sertifiser­ingen (Marine Stewardshi­p Council) har tre kriterier som må oppfylles: bærekrafti­ge bestander, ingen skadelig miljøpåvir­kning og fungerende forvaltnin­gsplaner.

– Leppefiske­t har fått en ny type regulering av året, så her får vi se hvordan det blir, men etterspørs­elen er god.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Med 34 prosent reduksjon i årets rekekvoter kan det fort hende fiskediske­ne blir tomme for de små, røde i sommer. På bildet er leder for Skagerakfi­sk, Kjell-arild G. Tøfte.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Med 34 prosent reduksjon i årets rekekvoter kan det fort hende fiskediske­ne blir tomme for de små, røde i sommer. På bildet er leder for Skagerakfi­sk, Kjell-arild G. Tøfte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway