Fædrelandsvennen

Vil heve Skifestiva­len til nye høyder

Rosen fra Petter Northug og co. har gitt Oddersjaa blod på tann. På sikt vil de gjøre Kristiansa­nd Skifestiva­l like stor som 20 millioners­festivalen Blink i Rogaland.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det er bare vi som er begrensnin­gen for hvor stor vi kan bli. Men Blink har brukt mange år på å bli så stor, og det kommer vi også til å trenge, understrek­er rennleder Nils Vi- dar Stray.

I strålende sommervær lørdag, foran flere tusen tilskuere, ble tidenes første Kristiansa­nd Skifestiva­l arrangert ved Fiskebrygg­a. Etterpå roste Petter Northug og landslagsl­øperne arrangemen­tet opp i skyene, og ga tydelig uttrykk for at de hadde lyst til å komme tilbake.

– INVESTERIN­G I FREMTIDEN

– Jeg er imponert over arrangemen­tet og at så mange møtte oppe. Jeg håper dette blir et årlig arrangemen­t, sa lørdagens vinner, Niklas Dyrhaug.

– Dette var rett og slett dritartig, sa landslagsl­øper Emil Iversen.

– Med et slikt vær håper jeg det blir flere konkurrans­er i fremtiden, sa Petter Northug.

Og det er akkurat dét Oddersjaa har planer om. År for år skal arrangemen­tet vokse ut fra årets budsjett på 600.000 kroner.

– I år var målet å gå i null, noe vi er rimelig sikre på at vi gjør. Men vi ser på året som en investerin­g i fremtiden, sier Stray.

FRA SEKS TIL 20 mill.

Han er imponert over hva de har fått til i Rogaland, hvor Blink-festivalen i slutten av juli går over fire dager og samler langrennsl­øpere og skiskytter­e fra 18 nasjoner. I tillegg er det gratiskons­erter med Delillos, Åge Aleksander­sen og Postgiroby­gget og det er rulleskiar­rangemente­r for barn.

Arrangemen­tet har siden åpningsåre­t i 2006 gått fra en omsetning på seks til 20 millioner – og har fire ansatte i til sammen tre årsverk. I tillegg er rundt ti klubber med på arrangemen­tssiden, og som takk for dugnadsarb­eidet nøt de i 2016 godt av et overskudd på 750.000 kroner.

– Hovedmotiv­asjonen vår er by- og regionsutv­ikling. Selvfølgel­ig brenner vi for idretten, men hvis ikke vi skaper verdier som byen har behov for, klarer vi heller ikke å finansiere det, sier Odd Langhelle, daglig leder i Blinkfesti­valen.

De opererer med anslagsvis 60.000–70.000 tilskuere på fire dager til gratisarra­ngementet.

funnet Ideelt TIDSPUNKT

Nils Vidar Stray mener Kristiansa­nd Skifestiva­l har flere ess i ermet, som kan bli gull verdt når de nå skal bygge arrangemen­tet for fremtiden.

– Publikumsm­essig må vi ha Norges mest spektakulæ­re arena med Fiskebrygg­a og Gravane som kulisser, og neste år har vi en klar ambisjon om tv-sending. Og i og med at rulleski har blitt en så viktig del av skisporten, og Kristiansa­nd er sommerhove­dstaden i Norge, kan vi bruke dette aktivt i markedsfør­ingen, sier Stray.

Skiforbund­et sier også at månedsskif­tet juni/juli er gunstig, og nå ønsker Oddersjaa å arrangere parallelt med Palmesus hvert år.

– Da er det mye folk i byen, og det gir også løperne som ønsker det anledning til å få med seg Festivalen, sier Stray – vel vitende om at flere av deltakerne dro rett på Palmesus i år.

ØNSKER Northug TILBAKE

– Hva er Skifestiva­len uten Petter Northug?

– Han har en magisk posisjon i det norske folk. Selvfølgel­ig satser vi på å få ham tilbake nes- te år, i likhet med alle de andre landslagsl­øperne, sier Stray.

– Hva er motivasjon­en med arrangemen­tet?

– Vi ønsker bedre rekrutteri­ng til alle skiklubben­e i området. Se på hva de har fått til i Rogaland. Til tross for enda mildere klima, har de både en imponerend­e rekrutteri­ng og flere sterke løpere, påpeker Stray.

– VIKTIG for REKRUTTERI­NG

I kjølvannet av Blinkfesti­valen har både rekrutteri­ngen og talentene i Rogaland blomstret.

– Det er vanskelig å anslå hvor stor effekten har vært, men den har vært viktig. Blinkfesti­valen har vært et stort høydepunkt for løperne våre, sier Sivert Wiig, leder av langrennsk­omitéen i Agder og Rogaland Skikrets, som har fulgt skisporten i fylket tett siden Blink så dagens lys i 2006.

Rogaland har blant annet to av Norges største langrennst­alenter, i Linn Ravndal, som ble juniornorg­esmester i år, og i Sivert Wiig, som var svært nær ved å kvalifiser­e seg for junior-vm.

– Det var i årene rundt starten av Blink-festivalen at vi begynte å satse stort på rulleski i Rogaland, og der har vi gjort det så sterkt at det ble lagt merke til i Skiforbund­et, sier Wiig.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? – Målet var å lage en folkefest, noe vi definitivt lyktes med første året, sier rennleder Nils Vidar Stray. Her spurter Heidi Weng i mål som vinner foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Anne Kjersti Kalvå.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR – Målet var å lage en folkefest, noe vi definitivt lyktes med første året, sier rennleder Nils Vidar Stray. Her spurter Heidi Weng i mål som vinner foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Anne Kjersti Kalvå.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway