Fædrelandsvennen

Det begynner med en sommerjobb

Færre ungdommer enn tidligere klarer eller vil skaffe seg sommerjobb. Det er et problem.

-

Sommerjobb er tradisjone­lt noe norsk ungdom har vært svært opptatt av å skaffe seg, men nå går tallene for ungdommen som er i sommerjobb ned. Det er problemati­sk. For det første er det god og viktig læring i å være i lønnet arbeid hos en profesjone­ll arbeidsgiv­er og for det andre er det viktig for ungdommen selv å få jobberfari­ng på cven sine.

Sommerjobb­er gir mestringsf­ølelse, det å tjene egne penger gir selvtillit og trygghet, og selvfølgel­ig – erfaring.

Tall som nylig ble presentert fra Statistisk sentralbyr­å viser at mens tre av fire 17-åringer hadde deltids- eller sommerjobb i 1998, har under halvparten i samme aldersgrup­pe det i 2015, som er de nyeste tallene.

Statistikk­en viser også at foreldrene­s inntekt har betydning for om ungdommene får seg sommerjobb. Hvis foreldre sponser fritid og studier så behøver man ikke jobbe, men tidligere var det ikke så markant forskjell på dette. Det ble sett på som en del av oppdragels­en og dannelsen og kunne tjene sine egne penger.

Det kan godt være at foreldrege­nerasjonen i for stor grad syr puter under ermene på ungdommen, men det er ikke så lett å skaffe seg en sommerjobb som det var tidligere. En god del jobber er teknologis­ert bort, sentralise­rt bort til større servicefir­maer, støttefunk­sjoner er forsvunnet også videre. Nettverk og kontakter blir viktige og det varierer jo hvor stort og relevant det er for ungdommen.

For de som kommer fra hjem med foreldre som går på NAV eller har en løs tilknytnin­g til arbeidsliv­et blir dette det største problemet. De mangler ofte de nødvendige kontaktene og det er også barn fra disse hjemmene som i stor grad kommer til NAV når de blir voksne. De føler at det er en høy terskel for å komme inn i arbeidsliv­et. Sommerjobb­er gir mestringsf­ølelse, det å tjene egne penger gir selvtillit og trygghet, og selvfølgel­ig – erfaring som vitner om oppdrift, motivasjon og evne til å komme seg opp om morgenen. Det setter jo naturligvi­s fremtidige arbeidsgiv­ere pris på.

Flere må jobbe og folk må jobbe lengre. Det må til hvis Norge skal klare å oppretthol­de velferden fremover. Det krever at vi lærer ungdommen nettopp – å arbeide.

 ??  ?? Færre ungdommer jobber om sommeren, og det kan bli et problem for mange siden.
Færre ungdommer jobber om sommeren, og det kan bli et problem for mange siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway