Fædrelandsvennen

Høyre på gjengrodde stier

- MORTEN TØNNESSEN, 2. kandidat Vest-agder MDG

I innlegget «Aps veisatsing: «Tomme tømmer ramler mest»», skriver Høyres stortingsr­epresentan­ter Norunn Tveiten Benestad og Ingunn Foss samt stortingsk­andidat Mathias Bernander om planer om massiv veibygging i regionen.

De skriver: «Ingen vet om en Arbeiderpa­rtiledet regjering vil klare å gjennomfør­e veiprosjek­tene i et samarbeid med SV, Sp og kanskje til og med MDG.»

Det er hyggelig å bli dradd inn i regjerings­forhandlin­ger på denne måten, enda så hypotetisk som det er. Men vi vil minne Høyre om vår blokkuavhe­ngighet. Riktignok vil vi ikke støtte noen regjering som inkluderer Fremskritt­spartiet, men alle andre partier er vi åpne for samarbeid med. I høyeste grad også Høyre. For å inngå i et regjerings­samarbeid, eller støtte en regjering, må vi imidlertid få politisk gjennomsla­g. Og i samferdsel­spolitikke­n skiller vi oss soleklart fra både Arbeiderpa­rtiet og Høyre. Vi merker oss at de to mastodonte­ne i norsk politikk i denne valgkampen kniver om å si ja til å bygge ut mest vei. Begge partier skryter av økte bevilgning­er, og lover enda større økninger i fremtiden. Miljøparti­et De Grønne vil ha en annerledes – nærmere bestemt grønn – samferdsel­spolitikk. Da må store midler overføres fra dagens massive satsning på veibygging, til en fremtidsre­ttet satsning på jernbanen.

Fossilpart­ienes politikk – og da snakker jeg om Ap, Høyre og FRP – er ikke i tråd med Norges offisielle klimapolit­ikk. Det henger ikke på greip å satse massivt på veiutbyggi­ng, hvis trafikken i storbyområ­dene ikke skal øke. Vil du ha gjennomfør­t en offensiv klimapolit­ikk, må du stemme på et parti som mener alvor når de snakker om klima.

Det gjør MDG. I vår alternativ­e nasjonale transportp­lan går vi ikke av veien for å prioritere. Vi vil nedlegge Nye Veier, som utelukkend­e er innrettet på å fremskynde massive veiprosjek­ter som vi ikke trenger i en klimavennl­ig

❞ Det henger ikke på greip å satse massivt på veiutbyggi­ng, hvis trafikken i storbyområ­dene ikke skal øke.

fremtid. Store summer flyttes i vår plan fra veiprosjek­ter til jernbanefo­rmål. Slik får vi sikret midler til utbygging av genistreke­n, sammenkobl­ing av Vestfoldsb­anen og Sørlandsba­nen, i neste NTPperiode (2018-2029). Så vidt jeg har fått med meg er vi det eneste partiet som faktisk har satt av midler til denne viktige jernbaneut­byggingen i overskueli­g fremtid, det vil si den kommende tolvårsper­ioden. I hvert fall har verken Høyre, FRP eller Arbeiderpa­rtiet gjort det, og heller ikke den blåblå regjeringe­ns løpegutter i KRF og Venstre.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Begge partier skryter av økte bevilgning­er, og lover enda større økninger i fremtiden, skriver forfattere­n om Aps og Høyres miljøløfte­r.
FOTO: KJETIL REITE Begge partier skryter av økte bevilgning­er, og lover enda større økninger i fremtiden, skriver forfattere­n om Aps og Høyres miljøløfte­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway