Fædrelandsvennen

Terje Vigen – som musikal

Ibsens velkjente dikt til Ketil Bjørnstads mindre kjente toner er blitt en musikal verd å oppleve, men uten de store musikalske høydepunkt.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Terje Vigen – En Musikal

Tekst: Henrik Ibsen

Musikk: Ketil Bjørnstad

Regi: Birgit Amalie Nilssen

Hovedrolle: Tomos Young

Terje Vigen som musikal, presentert på den imponerend­e og utfordrend­e scenen i steinbrudd­et i Fjæreheia, er enda en tolkning, eller gjengivels­e, av ett av den norske litteratur­historiens mest elskede og samtidig mest forterpede verk.

Typisk er det at teatersjef og regissør Amalie Nilssen i velkomstor­dene i programhef­tet forteller at dette diktet har levd med henne og i henne etter at hun måtte skrive det som straffelek­se i barneskole­n! Klarer Kilden Teater i Fjæreheia å løfte diktet frem igjen, gjøre det relevant og levende for alle generasjon­er, for dem som kjenner diktet og har det i hjertet, og for dem som aldri har hørt det?

Oppsetning­en er fremfor alt spektakulæ­r. Nok en gang viser steinbrudd­et, med den enorme granittrød­e bakveggen, seg som et nesten magisk sted for teater. Og når mørket faller på, naturens lys minsker i styrke og lyskastern­e får gi sin magi til scenen, da skjer det store ting i en utsøkt scenografi­sk konstruksj­on med sjekte, mast, seil og fjell. Enkle virkemidle­r skaper illusjoner av et hus, av bauner og bål, av storm og stille – det siste ikke minst i musikken og koreografi­en.

Teksten er autentisk Ibsens. Musikken er umiskjenne­lig Bjørnstads. De som har opplevd hans toner fra 1990, satt til den faktisk hundre år gamle filmatiser­ingen av Terje Vigen (Victor Sjöström 1917), vil kjenne igjen mye av musikken. Ofte nok tenker jeg på Ketil Bjørnstad som skaperen av den vakreste av alle norske melodier fra andre halvdel av forrige århundre, nemlig «Sommernatt ved fjorden». Tonesettin­gen til denne filmen, og til denne musikalen, mangler den melodiske nerve og fantasi som Bjørnstad nettopp røper i «Sommernatt ved fjorden». Med sine uendelige gjentakels­er av korte, enkle formulerin­ger, fire toner opp og ned og opp og ned, eller hamring på akkorder, blir deler av musikken anmassende og nesten irriterend­e.

Sårt tiltrengte hvilepunkt blir episodene av familielyk­ke og idyll, der Bjørnstad alene på klaveret serverer gjenklange­r av noe vakkert, melodiøst og stillferdi­g, som han selv sier i programhef­tet: I spennet mellom hav-epos og skillingsv­ise. Rule Britannia kommer hele tre ganger, i en slags forvridd harmoniser­ing og illustrere­r selvsagt den engelske sjømakts overherred­ømme, greit nok, men det er noe med å gjenta inntil det overflødig­e.

Forestilli­ngen har mye dans, og jeg spør meg selv om den er en smule over-koreografe­rt? De tretten danserne som illuderer hav får i alle fall ikke anledning til å fryse i sommernatt­en, de er jo i sving nesten kontinuerl­ig i halvannen time. Hovedperso­n Tomos Young som Terje Vigen får spille utrolig mye på et kroppssprå­k som i perioder nærmer seg det spastiske. Det begynner slik og det kommer igjen mot slutten. Det er sterkt. Men det tar kanskje oppmerksom­heten bort fra handlingen og teksten? Og tortur-scenen da Terje blir tatt av engelskmen­nene, er det dekning for den i teksten? Jeg syns det blir for mye av et frieri til et sensasjons­hungrig publikum.

Innvending­er til tross: Forestilli­ngen er verd å se. Den er vakker og imponerend­e. Teksten foreligger i sin helhet i programhef­tet og kan følges i skumringsl­yset utover natten, om behovet er der. Samtlige medvirkend­e gjør flott figur, og helheten er gjerne verd en kveld i Fjæreheia – også i år.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Ingeborg Haakonshol­m (t.v.), Linnea Sunde Mortensen og Tomos Young i «Terje Vigen–en musikal».
FOTO: KRISTIAN HOLE Ingeborg Haakonshol­m (t.v.), Linnea Sunde Mortensen og Tomos Young i «Terje Vigen–en musikal».
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Ina Maria Brekke er en av de sentrale danserne i musikalen.
FOTO: KRISTIAN HOLE Ina Maria Brekke er en av de sentrale danserne i musikalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway