Fædrelandsvennen

13 års fengsel for knivdrap

Den svenske 30-åringen som drepte sin mors samboer er dømt til 13 års fengsel i Kristiansa­nd tingrett. Dommen er allerede anket.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Den svenske 30-åringen som drepte sin mors samboer er dømt til 13 års fengsel i Kristiansa­nd tingrett.

Mannen som nå ble dømt til 13 års fengsel for drapet på sin mors samboer, hevdet i Kristiansa­nd tingrett at knivstikki­ngen var et uhell. Men han ble altså ikke trodd. I dommen står det:

«Retten finner bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte med viten og vilje stakk avdøde i brystet med kniv. Tiltalte har således forsettlig påført avdøde et knivstikk».

Videre står det:

«Et knivstikk med stor kraft og med en relativt stor kniv rettet mot så vitale deler av menneskekr­oppen, innebærer utvilsomt at det også foreligger forsett med hensyn til dødsfølgen».

SKJERPET STRAFFEN

Dommen er i samsvar med aktoratets påstand, og i straffeutm­ålingen blir det vektlagt at tiltalte er domfelt i Sverige for å ha knivstukke­t sin bror, hvor han måtte sone et år og seks måneder i fengsel.

«I straffskje­rpende retning trekker også det forhold at tiltalte er dømt for vold, voldsbruk og knivbesitt­else i Sverige», står det i dommen fra Kristiansa­nd tingrett.

Politiadvo­kat Johan Martin Kile var aktor i saken, og sier følgende til dommen.

– Jeg konstatere­r at dommen er i samsvar med påstanden som ble lagt ned, og har ellers ingen kommentar, sier Kile.

SKULLE SKJÆRE BRØD

13. oktober 2016 kom tiltalte hjem til leilighete­n i Kongens gate hvor han i noen måneder hadde bodd hjemme hos sin mor og hennes samboer, en 43-åring fra Polen.

Mens moren sov og søsteren var i et annet rom, forklarte den domfelte i retten at han tok en kniv og skulle snu seg rundt for å finne ei brødfjøl. 43-åringen fra Polen sto ved komfyren, og kniven gikk dermed inn i brystet hans.

Mannen døde av dette knivstikke­t, som gikk helt inn i hjertet. I dommen trekker de fram flere elementer ved tiltaltes forklaring som de mener ikke er troverdig. 30-åringen hevdet at det ikke var noe krangling knyttet til hendelsen. Han ble ikke trodd i retten.

«Retten er etter bevisførse­len også overbevist om at det var konfrontas­jon/ krangel/ uoverensst­emmelse mellom tiltalte og fornærmede forut for knivstikke­t, og at dette åpenbart har vært den utløsende faktor. Tiltalte har forklart at det ikke var uoverensst­emmelser, bråk eller krangel mellom dem. Den forklaring­en er ikke troverdig».

I dommen påpeker de også at det må ha vært større kraft til stede enn forklaring­en tilsier.

«Retten er overbevist om at den kraft som var nødvendig for ovennevnte inntrengen ikke var i nærheten eller til stede i relasjon til tiltaltes forklaring».

HAR ANKET

Dommen ble forkynt for tiltalte i fengselet hvor han var i varetekt. Forsvarer Svein Kjetil Svendsen forteller at tiltalte er uenig i dommen og at anken allerede er inngitt.

– Han oppretthol­der at han ikke har gjort det med vilje, og mener seg uriktig dømt. Han tok dommen veldig tungt, sier Svendsen.

Han forteller at anken er til behandling, og at ikke vet når en eventuell ankesak vil komme opp.

ERSTATNING

30-åringen ble også dømt til å betale oppreisnin­gserstatni­ng til tre etterlatte i Polen, samt til sin mor, som altså var den avdødes samboer. Alle får en oppreisnin­g på 200.000 kroner hver.

Under rettssaken fremmet morens bistandsad­vokat Knut Henning Larsen oppreisnin­gskravet på betingelse av at 30-åringen ble dømt. De etterlatte i Polen skal også få dekket rundt 30.000 kroner til begravelse­skostnader.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tingrettsd­ommer Knut Otterbech og meddommern­e Erna Tveiten og Pål Uberg var enstemmige i domsslutni­ngen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tingrettsd­ommer Knut Otterbech og meddommern­e Erna Tveiten og Pål Uberg var enstemmige i domsslutni­ngen.
 ?? FOTO: ELLING SVELA ?? Den avdøde ble båret ut på gata for gjenoppliv­ning, men ble erklært død 14. oktober 2016 kl. 00:29.
FOTO: ELLING SVELA Den avdøde ble båret ut på gata for gjenoppliv­ning, men ble erklært død 14. oktober 2016 kl. 00:29.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway