Fædrelandsvennen

Smeigevære­t gir trærne høstsympto­mer

Trærne i byen er misfornøyd med den tørre værtypen vi har hatt så langt i sommer. Spesielt bjørketrær­ne savner regntunge skyer.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Har du lagt merke til at noen av trærne i byen viser seg med høstfarger allerede? Du er ikke alene.

– Det er ikke høsten som kommer tidlig. Trærne viser høstsympto­mer på grunn av tørke, beroliger Torill Gjelsvik, daglig leder for Agder naturmuseu­m og botaniske hage.

– Når jeg ser en gul bjørk på sommeren, tenker jeg «åja, har vi hatt så fint vær, ja», ler hun.

Det er fortsatt grønt ute, men en rask titt på trærne i byen viser tendenser til gule, røde og oransje blader hele veien fra Gartnerløk­ka, gjennom sentrum og opp til Gimlekolle­n. Gjelsvik poengterer at det særlig er bjørka som gulner tidlig.

– Det er ikke uvanlig at bjørk som vokser vilt får gule blader tidlig om sommeren. Bjørka trenger mye vann. Nå har vi hatt en lang periode med fint vær, sett bort ifra de siste dagene, sier hun, og legger til:

– Bjørka vil gjerne ha regn om natta og fint vær om dagen.

I fjor var sola litt mer sjenert og smeigedage­ne ikke fullt så mange som i år. Gjelsvik forklarer at det er derfor trærne tviholdt lenger på grønnfarge­n da.

Trærne ved Agder Naturmuseu­m pryder seg med grønne blader, og det er kun en eføy som viser seg fra sin høstlige side når Fædrelands­vennen er innom.

– Vanner dere trærne hos dere?

– Bjørketrær­ne hos oss står faktisk i ei myr, sier Gjelsvik, og forklarer at det dermed skal mye til før disse trærne lider av høstsympto­mer.

– Men det har skjedd, det også, påpeker hun.

Gjelsvik forteller at også andre trær, for eksempel lindetrær, i parkområde­r også lider i langvarig tørt vær.

– I ekstremt tørre perioder må disse faktisk vannes, forklarer hun.

Det er altså ikke bare bjørka som er værsyk og tørst.

Halvor Solheim er seniorfors­ker ved divisjon for bioteknolo­gi og plantehels­e og skoghelse på Norsk institutt for bioøkonomi. Han er helt enig med Gjelsvik sin diagnostis­ering av trærne.

– Jeg kan tenke meg at grunnen til høstfargen­e er tørke. Når trærne tørker foregår det prosesser i bladene som fører til at det grønne i klorofylle­t forsvinner, forklarer han.

Klorofyll er altså selve pigmentet som finnes hos blant annet planter.

– Det er ikke helt uvanlig med forsommert­ørke. I år har det vært mye skogbrannf­are rundt omkring i landet, og det fører til at bladene tørker, sier han.

 ?? ALLE BILDER: KAMILLA RUDBERG ?? Torill Gjelsvik, daglig leder for Agder naturmuseu­m og botaniske hage, viser en eføy som «lider» av smeigevær. Det er likevel bjørketrær­ne som har det verst.
ALLE BILDER: KAMILLA RUDBERG Torill Gjelsvik, daglig leder for Agder naturmuseu­m og botaniske hage, viser en eføy som «lider» av smeigevær. Det er likevel bjørketrær­ne som har det verst.
 ??  ?? Høstlig bjørk ved Baneheia.
Høstlig bjørk ved Baneheia.
 ??  ?? Rundt omkring i byen kan man skimte dette høstlige synet.
Rundt omkring i byen kan man skimte dette høstlige synet.
 ??  ?? Høstlig ved Elvegata i juli.
Høstlig ved Elvegata i juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway