Fædrelandsvennen

Subsidiert Volvo med kraftverk av en motor

Valget er åpenbart enkelt for de som ønsker seg Volvos nye stasjonvog­n, V90. Over 90 prosent bestiller den ladbare utgaven.

- TEKST: TOR MJAALAND

Det valget er enkelt å forstå etter en prøvetur i T8-utgaven av den lekre stasjonsvo­gnen. T8 er betegnelse­n alle de ladbare hybridene Volvo nå har. At så mange velger denne utgaven, hadde neppe Volvo drømt om. Men så er da også Norge annerledes­landet, både på elbiler og på biler med stor forbrennin­gsmotor med elmotor. Dermed får T8-utgaven omtrent samme pris i Norge som i Sverige, for de andre modellene er Sverige-prisene en fjern drøm.

MOTORKRAFT

Hva får du så om du gjør som nordmenn flest og lander på den ladbare hybridutga­ven? Først og fremst får du en voldsom motorkraft på over 400 hestekreft­er der bensinmoto­ren på 320 hk og elmotoren på 87 gir et trøkk og fraspark du sjelden opplever.

I tillegg får du muligheten til å kjøre elektrisk og miljøvennl­ig på kortere turer. Ut fra de par timene vi prøvde V90 T8, vil vi tro at 30–35 kilometer er realistisk rekkevidde når det gjelder elektrisk kjøring. Det betyr at en god del av den daglige kjøringen kan skje billig og miljøvennl­ig for de som er flinke til å lade. Men skal du på langtur, må du regne med at forbruket spretter opp mellom 0,8 og 0,9 liter på mila. Og langt unna de oppgitte 0,21 literne.

AVGIFTSFRI­TAK

I tillegg får du en stor og stilig stasjonsvo­gn fullstappe­t med Volvosikke­rhet og med firehjulsd­rift i plugin hybrid-utgave. Det er Volvo alene om å tilby så langt. Og firehjulsd­rift elsker vi som kjent i Norge. I tillegg er staten fortsatt generøs når det gjelder ladbare hybrider og svært beskjeden når det gjelder avgifter. Om den politikken blir videreført for plugin hybrider med store fossile motorer, gjenstår å se.et avgiftsfri­tak på nærmere 150.000 kroner er en hyggelig startgave for de mange som velger den ladbare utgaven av V90.

FRESKE FRASPARK

På den romslige berøringss­kjermen velger du hvilket kjøremodus. I pure kjører du på elektrisk kraft, så lenge du ikke er alt for hard på gassfoten, da presentere­r også bensinmoto­ren seg og bidrar sterkt til freske fraspark. I hybrid-modus velger bilen hvilken kombinasjo­n av motorene

som er mest effektiv for deg og kombinerer mellom de to motorene, mens du i power bestiller full pakke og maksimal kraft. Morsomt, men selvsagt mindre økonomisk og miljøvennl­ig.

BAGASJEPLA­SS

Vi har tidligere kjørt V90-utgaven med dieselmoto­r. Og fikk en biloppleve­lse i forhold til utgående V70-modell som imponerte. Og trodde i vår enfold at dieselutga­ven kom til å bli bestselger­en i Norge. Men det var ett år før den ladbare hybriden entret banen. Og i forhold til en del konkurrent­er, i suv-klassen, så har Volvo klart å beholde den gode bagasjepla­ssen i et bagasjerom som faktisk virker større enn de opp- gitte 560 literne.

Om kjøretur og kjøreopple­velse blir å gjenta mye av det vi skrev da V90 ble lansert i dieselutga­ve. Innvendig er bilen blant de stiligste vi har sittet bak rattet i, kjøreturen blir silkemyk og nesten lydløs så lenge du kjører på strøm. Men også når bensinmoto­ren trør til må du anstrenge deg for å høre at fossilt drevne krefter bidrar.

SIKKERHETE­N

«Volvo-sikkerhete­n» som ble tatt til nye høyder da V90 og S90 ble lansert, er verd å minne om også for denne bilen. Såkalt «large animal detection» som gjenkjenne­r større på dyr på fart ut i veibanen er for eksempel et system som mange vil sette pris på når de ferdes i områder med mye elg.

Et annet nytt system er «Slippery Road Alert» som skal samle inn informasjo­n fra bilen om temperatur, friksjon og veigrep og deretter samles i en egen «datasky» for så å kunne deles med andre biler ute på veien. Ingen tvil om at Volvo er på god vei mot «løftet» om at ingen skal bli alvorlig skadet eller drept i en ny Volvo etter 2020. Da V90 ble lansert, skrev vi at tyske premiumsta­sjonsvogne­r må passe seg. Med den ladbare hybriden har Volvo gitt tyskerne ytterliger­e utfordring­er.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Volvo V90 T8 AWD som ladbar hybrid blir det åpenbart mange av på sørlandske veier. Over 90 prosent velger den ladbare versjonen.
FOTO: TOR MJAALAND Volvo V90 T8 AWD som ladbar hybrid blir det åpenbart mange av på sørlandske veier. Over 90 prosent velger den ladbare versjonen.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Høy kvalitet også innendørs i T8-utgaven av Volvo V90.
FOTO: TOR MJAALAND Høy kvalitet også innendørs i T8-utgaven av Volvo V90.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Filskiftva­rsleren er tydeligere på Volvo enn på mange andre biler.
FOTO: TOR MJAALAND Filskiftva­rsleren er tydeligere på Volvo enn på mange andre biler.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Et diskret lite T8-skilt forteller at det dreier seg om en ladbar hybrid-utgave av Volvo V90.
FOTO: TOR MJAALAND Et diskret lite T8-skilt forteller at det dreier seg om en ladbar hybrid-utgave av Volvo V90.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway