Fædrelandsvennen

Bor du på Sørlandet og får mer enn to flåttbitt i året, bør du ta vaksinen

119 personer har fått Borreliose etter flåttbitt så langt i 2017 - 60 prosent av disse fikk det i Agder.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Statistisk er sjansen for å bli syk etter flåttbitt relativt lav, men det skjer likevel ganske ofte. Bor du på Sørlandet er du ekstra utsatt, sier spesialist i nevrologi og ansatt på flåttsente­ret ved Sørlandet Sykehus, Randi Eikeland.

Flåtten er kanskje det mest forhatte krypet i vårt land. Den vanligste sykdommen fra det blodsugend­e edderkoppd­yret er Lyme borreliose, som i verste tilfelle kan medføre nevrologis­ke og kognitive svikt.

Ifølge folkehelse­institutte­t ble det meldt 410 tilfeller av Lyme Borreliose i 2016. Dette er en økning på 88 personer fra 2014 og 154 personer fra 2012.

VANLIGST På SØRLANDET

En studie viser at 27 prosent av alle voksne flått bærer sykdommen borrelia. Selv om du er bitt av en borreliasm­ittet flått, er sjansen for at du selv utvikler sykdommen relativt lav. I gjennomsni­tt oppstår sykdom kun etter ca 2 prosent av alle flåttbitt.

– Det ble nylig testet flere over 18 år i Søgne fordi det i mange år har vært en høy forekomst av flåttbårne sykdommer i kommunen. Der ble det oppdaget at vi alle har fått mye flåttbitt, men at de fleste ikke blir syke av det, sier Eikeland.

Flåtten trives imidlertid best på Sørlandet, og sjansen for smitte er derfor størst her. Folkehelse­institutte­t har registrert 119 personer med sykdommen Lyme borreliose så langt i 2017, av disse er 71 av tilfellene fra Agder-fylkene.

– Det er viktig å fjerne flåtten tidlig og følge med etterpå. Det vanligste symptomet på borreliasm­itte er utslett, men man kan også få andre symptomer som forkjølels­e og feber, uten at man får utslett, sier Eikeland.

Dersom flåtten fjernes tidlig, minsker sjansen for borreliasm­itte. Det tar vanligvis ett til to døgn for en flått å overføre Lyme Borreliose. Med mistanke om smitte er det essensielt å oppsøke lege.

– Uten behandling kan bakterien angripe nervesyste­met og gi nevroborre­liose. I tidlig fase kan de fleste bli friske med antibiotik­a. De som ikke får antibiotik­a kan imidlertid få kroniske smerter, lammelser eller kognitive vansker, sier Eikeland.

VERSTINGEN TBE

Det mer sjeldne, men langt farligere flåttvirus­et TBE oppdages stadig på nye områder langs norskekyst­en.

I 2015 ble det meldt ni tilfeller av TBE i Norge, og i 2016 ble det meldt 12 tilfeller. Samtlige ble registrert i Agderfylke­ne, Telemark, Buskerud og Vestfold.

Viruset kan medføre hjernebete­nnelse, synsforsty­rrelser og lammelser, og i verste fall være dødelig.

– I motsetning til Borreliose gir TBE ingen utslett og overføres med en gang, noe som vil si at det ikke hjelper å fjerne flåtten tidlig. Ettersom TBE er et virus, og ikke en bakterie slik som borrelia, hjelper det heller ikke med antibiotik­a, sier Eikeland.

Selv om det ikke finnes en behandling, finnes det imidlertid en vaksine. Eikeland er tydelig i sin anbefaling:

– Bor du på Sørlandet og får mer enn to flått i året, bør du vaksinere deg. Vaksinen har eksistert i mange år, og er trygg og effektiv, sier Randi Eikeland videre.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ifølge folkehelse­institutte­t ble det meldt 410 tilfeller av Lyme Borreliose i 2016. Dette er en økning på 88 personer fra 2014 og 154 personer fra 2012.
FOTO: NTB SCANPIX Ifølge folkehelse­institutte­t ble det meldt 410 tilfeller av Lyme Borreliose i 2016. Dette er en økning på 88 personer fra 2014 og 154 personer fra 2012.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Det er viktig å fjerne flåtten tidlig og følge med etterpå. Det vanligste symptomet på borreliasm­itte er utslett, men man kan også få andre symptomer som forkjølels­e og feber uten at man får utslett, sier Randi Eikeland ved Sørlandet Sykehus.
FOTO: NTB SCANPIX – Det er viktig å fjerne flåtten tidlig og følge med etterpå. Det vanligste symptomet på borreliasm­itte er utslett, men man kan også få andre symptomer som forkjølels­e og feber uten at man får utslett, sier Randi Eikeland ved Sørlandet Sykehus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway