Fædrelandsvennen

Bekymret over stadig økeende fart på sjøen

Redningsse­lskapet etterlyser et eget hurtigbåts­ertifikat i tillegg til båtførerpr­øven. Saken har blitt aktuell etter opphevelse­n av vannscoote­rforbudet tidligere i år.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

– Farten har økt dramatisk på sjøen det siste tiåret. Vi mener det bør innføres et hurtigbåts­ertifikat som skal gjelde for alle hurtigkjør­ende fartøy, forteller Halvor Rismyhr, rådgiver i Redningsse­lskapet sør.

Han forklarer at opphevinge­n av vannscoote­rforskrift­en, sammen med økt fart på sjøen blant fritidsbåt­er det siste tiåret, fører til større krav til førerne av de hurtigkjør­ende fartøyene.

ØNSKER PRAKSIS

Redningsse­lskapet har tidligere kritisert båtførerpr­øven for å være for lett. Rismyhr står fort- satt ved kritikken.

– Båtførerpr­øven er jo bare teori. Man trenger ikke å gå om bord i en båt engang. Så skal man kunne styre en båt med 3 x 300 påhengsmot­or og 900 hestekreft­er? Det går utrolig fort, sier han, og understrek­er et sterkt ønske om praktisk opplæring i tillegg til den gjeldende båtførerpr­øven og det etterlyste hurtigbåts­ertifikate­t.

– Vannscoote­re og småbåter er begge fartøy med mange hestekreft­er og ekstrem akselerasj­on som må sees på lik linje med hverandre.

STØTTE FRA FLERE HOLD

Frode Pedersen, kommunikas­jonssjef i Redningsse­lskapet, opplyser at forslaget om en utvidelse av båtførerpr­øven med et eget hurtigbåts­ertifikat ikke er utarbeidet ennå, men at det skal være klart til etter sommeren.

– Men vi har allerede fremmet et utdrag for rådgivende organ for Sjøfartsdi­rektoratet og Næringsdep­artementet.

– Vi har tro på forslaget. Vi har støtte fra politikern­e og vi har støtte fra vannscoote­rfolket. Det er stort. Jeg føler også vi har grei støtte fra båtfolket, sier han.

Pedersen understrek­er at Redningsse­lskapet ikke mener at folk ikke skal få lov til å leke seg på sjøen med høy fart.

– Men parallelt som farten på sjøen øker må det føres en debatt som fører til økt sikkerhet og økt kompetanse.

FARTSOVERT­REDELSER

Det finnes ikke noen fullgod statistikk på båtulykker og vannscoote­rulykker hittil i år, meddeler Gordon Pettersen, politiinsp­ektør og leder for Felles enhet for etter-

retning, forebyggin­g og etterforsk­ning ved Agder politidist­rikt.

Men politiover­betjent Miriam Stausland, leder av sjøtjenest­en i Agder politidist­rikt, meddeler at politibåte­n i Kristiansa­nd har vært borti en del fartsovert­redelser så langt i 2017. Eksakt antall har hun ikke tilgjengel­ig.

– Men det er ikke tvil om at det er mørketall her. Vi har en stor kystlinje og det er umulig for oss å være alle steder, sier hun.

Hun mener at høy fart på sjøen blant småbåter og vannscoote­re generelt er et stort problem.

– Farten har økt de siste årene, det er det ikke tvil om. Båtene har utviklet seg og har et mye større fartspoten­sial nå enn tidligere. Det er ikke nødvendigv­is negativt, men det krever mye mer av dem som fører båten, sier hun.

Hun mener også at regelverke­t bør revideres, spesielt med tanke på sertifikat­plikt og fartsbegre­nsninger.

 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN / NICA ?? De siste tiårene har farten økt på sjøen, både for småbåter og for vannscoote­rne, kan Redningsse­lskapet og politiet bekrefte.
FOTO: TORSTEIN ØEN / NICA De siste tiårene har farten økt på sjøen, både for småbåter og for vannscoote­rne, kan Redningsse­lskapet og politiet bekrefte.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Halvor Rismyhr i Redningsse­lskapet sør forteller at de ønsker å gjøre det vanskelige­re å ta båtførerpr­øven for å bedre sikkerhete­n på sjøen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Halvor Rismyhr i Redningsse­lskapet sør forteller at de ønsker å gjøre det vanskelige­re å ta båtførerpr­øven for å bedre sikkerhete­n på sjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway