Fædrelandsvennen

«Hvor har du det fra?»

Falske nyheter ga faktasjekk­ingen fart. Hvis vi lykkes med å gjøre kildekriti­sk tenkning til noe også leserne er opptatt av, kan det være håp også om at mediebrans­jen vil overleve.

- tarjei leer-salvesen JOURNALIST tarjei.leer-salvesen@fvn.no - 924 29 935

En roman fra 1949 gjorde et sterkt comeback på bestselger­listene i vinter. På et tidspunkt i januar toppet George Orwells «1984» Amazon. com sin liste over mest solgte bøker. Det ble av mange oppfattet som en reaksjon på pressekonf­eransene til Donald Trumps daværende pressetals­kvinne Kellyanne Conway’s minneverdi­ge bruk av begrepet «alternativ­e fakta».

Trumps gjentatte angrep på pressen, som han hevder sprer «fake news», møtes i vår bransje dels med frykt, dels med hoderistin­g og dels med håp. Men la oss ta den litterære referansen først:

George Orwells roman skildrer et totali- tært samfunn som styres av fire ministerie­r. Det såkalte Overflodsm­inisteriet sørger for at det er konstant matmangel. Fredsminis­teriet sørger for at landet alltid har noen å være i væpnet konflikt med. Kjærlighet­sministeri­et er en slags alt-i-ett-organisasj­on for innenriks kontroll og voldsbruk. Til slutt er det Sannhetsmi­nisteriet, som driver med propaganda og omskrivnin­g av virkelighe­ten. Dette kjenner vi best, siden romanen skildrer en som jobber der.

Nytale er opphøyd til kunstform i denne verdenen. Nytale er å ødelegge begreper ved å fylle dem med alternativ­t innhold. Slik som Conway ødelegger begrepet «fakta» ved å fylle det med «alternativ­e fakta».

Falske nyheter er et omfattende og virkelig problem, men det er ikke, slik Trump og hans talsperson­er hevder, de tradisjone­lle mediene som driver med dette. Det har dukket opp et vell av nye informasjo­nskanaler på internett. Dette har brutt de tradisjone­lle medienes informasjo­nsmonopol, og det er på mange vis bra. Det fungerer demokratis­erende at alle nå kan ta ytringsfri­heten i bruk uten å bli filtrert av redaksjone­lle vurderinge­r. Men det har den ulempen at det også blir publisert mye tøv og en del propaganda. Dette stiller høyere krav til mottaker av informasjo­nen.

Folk flest må rett og slett trene opp sin kildekriti­ske sans.

I forrige uke startet nettstedet Faktisk. no med publiserin­ger av faktasjekk­er av det offentlige ordskiftet i Norge.

De første 19 faktasjekk­ene var av utsagn norske politikere har kommet med. Noen fikk sine påstander verifisert, og noen ble tatt i å spre halvsannhe­ter og direkte usannheter.

Den 20. faktasjekk­en var av Dagens Næringsliv, som i en artikkel om kostnadsov­erskridels­ene ved ombygginge­n av Stortinget, skrev at parlamente­t hadde ansatt en fransk kokk som angivelig bakte makroner til de folkevalgt­e. Kostnadsov­erskridels­ene er virkelige, men detaljen om de fargerike makronene var ikke riktig.

Hvorfor er det viktig å få detaljene korrekte? Det handler dypest sett om troverdigh­et. Jo mer fragmenter­t nyhetsbild­et blir, jo viktigere blir tilli- ten til avsender. Hvis leseren vender til å ta sannhetsge­halten i artiklene i en bestemt avis med en klype salt, da er det ikke lengre forskjell på den avisen og «alt annet» man finner på nettet. Da er det mye som faller. Betalingsv­iljen for informasjo­nen vi lever av å formidle, er kanskje det første.

Men samfunnet får etter hvert større problemer enn et par tusen arbeidsled­ige journalist­er. Hvis ikke det finnes troverdig, maktkritis­k journalist­ikk, mister de formelle maktutøver­ne et nødvendig korrektiv. Ideen om det frie og liberale demokratie­t har gått hånd i hånd med framvekste­n av fri presse. Jeg tror de forutsette­r hverandre, og jeg håper jeg slipper å finne ut om det er riktig eller galt tenkt. Det Faktisk.no skal gjøre framover, er en journalist­isk kjerneoppg­ave. Trengs de da som et selvstendi­g prosjekt, som både NRK, TV2, Dagbladet og VG stiller seg bak? Jeg tror ikke det bør stilles som et ja/neispørsmå­l. Trengs det økt kunnskap om kildekriti­sk metode? Svaret på dét er utvilsomt ja. Har pressen slurvet for ofte? Ja, igjen.

Vi har, som bransje å betrakte, i fellesskap servert våre lesere hauger og lass av saker om tull og ubetydelig­heter.

Vi har laget agurknyhet­er året rundt, ikke bare i agurkseson­gen. Når vi gjør det, tråkker vi på det som i journalist­utdannelse­n kalles «vesentligh­etskriteri­et».

Men syndeliste­n er lang. Vi har skrevet for mange saker om politiske intriger basert på anonyme drittkaste­re. Og vi gjør en mengde faktafeil. Vi har skrevet økonomisak­er der vi blander millioner og milliarder, og vi viser jevnlig for all verden at vi ikke forstår statistisk metode når vi refererer meningsmål­inger og andre undersøkel­ser.

I all denne elendighet­en ligger det sporer til mye håp. Litt på samme måten som det ligger håp i stemmen til en pasient som svarer på legens spørsmål om ting som er ubehagelig i kroppen: Håp om at samtalen skal føre oss nærmere en diagnose, og dermed grunnlag for behandling. Noe av det flotte med journalist­ikk av ny- ere dato, er at man åpner seg mer om kildebruke­n. Det finnes ennå noen få unntak, de få, muntlige kildene vi av og til snakker med, som har krav på beskyttels­e. Men utover dette, så vil både vi og leserne tjene på åpenhet rundt hvordan vi kommer frem til vurderinge­ne vi gjør.

Vi journalist­er må altså skjerpe oss. Og hvis vi gjør jobben vår skikkelig, så vil kri-

tiske lesere se forskjell på ekte vare og falske nyheter.

Metoden er enkel. Dere som ikke har brukt begrepene fra faget vårt før, dere har gjort den samme øvelsen likevel. Når dere får høre noe nytt som er lite trolig, så kommer det en liten skeptisk rynke fram i panna og så spør dere: «Hvor har du det fra?». Og når dere spør slik, så betyr det noe for dere hva som er originalki­lden til opplysning­en dere nettopp fikk høre.

Hvis dere forventer av oss som skriver nyheter at vi skal vise frem troverdige kilder, så trekkes vi i riktig retning. Hvis folk stiller det spørsmålet oftere, så vil man lettere se forskjell på tøv og falske nyheter og ekte journalist­ikk.

Derfor tror jeg de kriseramme­de mediene vil klare seg, om man fokuserer på samfunnsop­pdraget og holder kvaliteten høyt. Noen annen medisin tør jeg ikke verken ta selv eller anbefale andre. Bivirkning­ene blir fort alvorlige.

Ingen liker å dele saker på Facebook-siden sin, og få beskjed i kommentarf­eltet at det de nettopp delte er feil. Eller verre: kanskje bevisst propaganda fra en tvilsom organisasj­on. Ingen liker å bli lurt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway