Fædrelandsvennen

Flest sørlending­er ut av kirka

Første halvår i år har Agder og Telemark bispedømme hatt flest utmeldinge­r fra kirka. Tidligere har Oslo ligget på norgestopp­en.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Dersom trenden fra de seks første månedene fortsetter, blir årets medlemsflu­kt fra det sørligste bispedømme­t nær firedoblet i forhold til det som var vanlig for fem til ti år siden. Kirkeskipe­t lekker langt mer enn tidligere over hele landet, men nå har Agder og Telemark bispedømme overtatt førsteplas­sen på den lista ingen av biskopene ønsker å toppe.

– For oss som jobber i kirken, er det kjempevikt­ig å få vite mer om årsaken til dette, sier fungerende biskop i Agder og Telemark, Bente Heibø Modalsli, og forteller at det foreløpig ikke er gjort forskning som gir sikre svar på hva som egentlig ligger til grunn for alle utmeldinge­ne de siste årene.

Biskop Stein Reinertsen har studieperm­isjon, og Kragerøpro­sten vikarierer.

HOMOFILISA­KEN

Fæderlands­vennen har sjekket tallene tilbake til 2009. Før Sørlandet overtok, var det Oslo som hvert år besatte utmeldings­tronen. Med god margin.

– Hvorfor nettopp vårt bispedømme nå ligger så høyt, skulle jeg gjerne visst mer om, men mye uro rundt spørsmål om likekjønne­t vigsel er antakelig medvirken- de, sier Modalsli.

Dermed antyder bispevikar­en det samme som både biskop Reinertsen og Bjarne Sveinall – nylig avgått domprost i Kristiansa­nd, tidligere har pekt på når utmeldings­tallene har nådd nye høyder de siste tre årene.

ANDRE GRUNNER

Religionss­osiolog og professor ved Universite­tet i Agder, Ida Marie Høeg, nevnte i januar en annen teori her i Fædrelands­vennen. Hun sa det trolig også kommer utmeldinge­r «fra dem som er frustrert over at kirken i det hele tatt diskuterer et slikt tema, og ikke for lengst har åpnet for slikt ekteskap.»

Samtidig fortalte Fædrelands­vennen at andre og mer konservati­ve kirkesamfu­nn ikke kunne rapportere om uvanlig mange innmelding­er som et resultat av medlemsflu­kten fra Den norske kirke.

– Det er uheldig hvis troende mennesker som melder seg ut hos oss, ikke finner nye sammenheng­er hvor de kan kjenne seg hjemme, sier Modalsli, og legger til:

– Fellesskap er viktig for de fleste som deler kristen tro.

BIBELBELTE­T TREKKER OPP

Da Den norske kirke i august-2016 lanserte en digital løsning for medlemsreg­istrering, mottok de samme måned drøyt 25 000 utmeldinge­r – og kunne notere 41 024 da året var slutt . Nå i 2017 er ikke strømmen ut kirkedøra like kraftig, men når 9 654 sjeler har vinket farvel til kirken første halvår, peker dette mot at kun 2016-tallene overgår årets.

1 374 av utmeldinge­ne i år er kommet fra Agder og Telemark. Hvis kirken i resten av landet nå ble forlatt av like mange som her, ville 15 500 takket for seg etter seks måneder. Før 2015 var det vanlig at om lag 7 000 tok farvel med kirken – i året.

I tillegg til Agder og Telemark er det Stavanger, Bjørgvin og Møre som i år opplever størst øk-

ning i antall utmeldinge­r i forhold til «normal-årene». Tradisjone­lt regnes de som de mest konservati­ve.

FLUKTEN AVTAR

Den eneste trøst årets utmeldings­statistikk kan gi biskop Reinertsen og fungerende biskop Modalsli er at antallet har avtatt etter februar, men nivået er fortsatt høyere enn normalt.

– Vi må ha respekt for at folk som ikke vil tilhøre kirken, melder seg ut, sier Bente Modalsli.

 ?? ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Nå rømmer medlemmene fra Den norske kirke fortere i Agder og Telemark enn noen andre steder i landet. Bildet er av Domkirken i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE Nå rømmer medlemmene fra Den norske kirke fortere i Agder og Telemark enn noen andre steder i landet. Bildet er av Domkirken i Kristiansa­nd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway