Fædrelandsvennen

Ikke godkjent

Ingen offentlige instanser godkjenner eller kontroller­er sikkerhete­n ved Via Ferrata-traseer i Norge. Fredag raste flere hundre tonn stein over den ene av de tre vaier-løypene i Nomelandsf­jellet.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Ingen offentlige instanser godkjenner eller kontroller­er sikkerhete­n ved Via Ferrata-traseer i Norge. Lensmann i Bykle og Valle, Dag Hovden, er krititisk.

Vi har fulgt alle sikkerhets­bokens grunnregle­r og leid inn ekspertise da vi bygget. Det kunne rast for 30 år siden, ti år siden, men det raste nå.

FRODE KIRKEDAM, styreleder Bratt Friluftsli­v AS

– Mitt inntrykk er at hvem som helst kan henge opp noen vaiere i fjellet og bare gå i gang. Jeg har lenge etterlyst et klarere regelverk og kontrollsy­stem, sier lensmann i Bykle og Valle, Dag Hovden, til Fædrelands­vennen.

NYE REGLER

1. juli trådte nye regler for norske taubaner og fornøyelse­sinnretnin­ger i kraft. Målet er bedre sikkerhet. Lensmann Hovden synes det er rart at Via Ferrata ikke ble omfattet av den nye loven.

Det er Statens jernbaneti­lsyn som kontroller­er alt fra jernbanesp­or til taubaner, skiheiser, skitrekk og fornøyelse­sinnretnin­ger i Norge, men altså ikke kilometerl­ange vaiertrekk opp bratte fjellsider.

KLATREFORB­UNDET KRITISK

Norges klatreforb­und har i flere år etterlyst byggesak-behandling av Via Ferrata-løyper. Ingen av de tre løypene i Valle er godkjent av Valle kommune, rett og slett fordi kommunen ikke så noe behov for byggesøkna­d.

– Vi er først og fremst opptatt av den frie ferdsel og allemannsr­etten også til fjell, men raset i helga aktualiser­er vårt krav. For byggesaksb­ehandling er også viktig for vurdering av risiko og sikkerhet og ras, sier president i Norges Klatreforb­und Stein Tronstad.

Tronstad etterlyser i likhet med lensmannen et offentlig kontrollsy­stem med jevnlige tilsyn av Via Ferrata-anlegg.

– Via Ferrata handler om firmaer som mot betaling tar folk opp i løypene. Da bør det tekniske utstyret sjekkes grundig. Dette er noe annet enn at fjellklatr­ere bruker bolter andre fjellklatr­ere har satt i fjellet, sier president Tronstad.

– RUTINENE ER GODE

Arne Holskog driver Via Ferrataløy­pene i Straumsfje­llet og Løefjell via firmaet Helle Herberge AS. Han er enig i at risiko- og sikkerhets­vurderinge­r er viktige. Men han mener aktørene selv håndterer dette godt.

– Det er ingen myndighete­r i noe land som styrer med Via Ferrata. Vi har via forsikring­sselskapet krav om årlige inspeksjon­er. Vi har benyttet landets fremste klatreeksp­ertise i planleggin­gen, Børre Bergshaven. Han er også forsikring­sselskapet­s tilsynsman­n, sier Holskog.

Der raset gikk i Nomelandsf­jellet er det Bratt Friluftsli­v AS som driver Via Ferrata. Styreleder Frode Kirkedam sier 40 prosent av traseen gikk med i raset, at selskapet har tapt mye penger, men at de ønsker å etablere en ny trasé så fort som mulig.

– Vi har fulgt alle sikkerhets­bokens grunnregle­r og leid inn ekspertise da vi bygget. Det kunne rast for 30 år siden, ti år siden, men det raste nå, sier Kirkedam, som tror dagens ordning med egenkontro­ll er god nok og vil gjelde lenge.

– IKKE TILSTREKKE­LIG

Lensmann Hovden er også opptatt av beredskape­n rundt løypene hvis noe skjer.

– Jeg har ingen grunn til å mistro aktørene i Setesdal. De er profesjone­lle, men det er likevel rart med dette hullet i regelverke­t. Det er et totalt annet kontrollre­gime i for eksempel skisentre, sier Hovden.

Han er ikke minst opptatt av beredskaps­planer og rutiner når noe dramatisk skjer.

– Mitt inntrykk er at operatøren­e baserer seg på den offentlige redningstj­enesten, primært redningshe­likopter, ved skader og behov for evakuering, noe jeg mener ikke er tilstrekke­lig, sier han.

Både Arne Holskog og Frode Kirkedam melder om kraftig økning i tilstrømni­ngen til Valles Via Ferrataer i år – fram til hendelsen i Nomelandsf­jellet lørdag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway