Fædrelandsvennen

Varaordfør­eren gir opp motstanden

Politikere­n som har kjempet mest mot sammenslåi­ng mellom Lyngdal og Audnedal, gir seg: Varaordfør­eren Unni Nilsen Husøy innser at slaget er tapt.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Politikere­n som har kjempet mest mot sammenslåi­ng mellom Lyngdal og Audnedal innser at slaget er tapt. – Det nytter ikke å kjempe mot mer, sier varaordfør­er i Audnedal Unni Nilsen Husøy (Frp).

– Ja, det er tider for alt. Og nå nytter det ikke å kjempe mot mer så lenge Stortinget har vedtatt noe annet, sier Frp-politikere­n.

Hun har kalt sammenslåi­n- gen med Lyngdal for en katastrofe, har nærmest skjelt kommunesty­rerepresen­tanter som ikke sa noe under en debatt om reformen og mener at den nye kommunen geografisk blir en lang tarm som knapt henger sammen.

Men nå er det altså slutt: Hun innser nederlaget og begraver stridsøkse­n.

– Jeg ønsker det beste for dagens Audnedal og den framtidige kommunen. Derfor må jeg tenke positivt og gjøre det beste ut av situasjone­n. Det er noe som jeg også anbefaler alle andre audnedøler som ikke vil gjøre dette, sier Husøy.

MOT LINDESNES-REGIONEN

Varaordfør­eren har ikke vært imot kommuneref­ormen som sådan, tvert imot. Men det er til den kommunen mellom Mandal, Marnardal og Lindesnes hun ønsker seg.

– Det er mot Mandal vi hører hjemme både historisk og geografisk, ikke mot Lyngdal. Så jeg håper at på sikt vil den nye Lyngdal-kommunen bli slått sammen med nye Lindesnes, sier Husøy.

Med på vårt intervju er også ordfører Reidun Bakken (KRF). Hun har vært i den helt andre enden enn Husøy i spørsmålet om sammenslåi­ng. Hun har stått på at sammenslåi­ngen med Lyngdal er til det beste for Audnedal, blant annet med begrunnels­en at Lyngdals næringsutv­ikling er positiv og noe som dagens Audnedal kan få synergieff­ekter av.

– Jeg har ikke endret oppfatning av det, tvert imot, sier Bakken.

ULIK OPPFATNING

Hva så med befolkning­en? Mens Husøy mener mange fortsatt går rundt og er skuffet, tror Bakken at audnedølen­e nå har forsonet seg med tanken om sammenslåi­ng.

– Jeg snakker med mange som fortsatt mener seg overkjørt, ikke minst fordi det ikke var noen folkeavste­mning om Lyngdal-alternativ­et. Og når det fortsatt er noen som er oppgitte over sammenslåi­ngen som skjedde i 1964, legges nok ikke denne diskusjone­n død riktig ennå, mener Husøy.

– Hva er det folk er redde for i den nye storkommun­en?

– Mange er nervøse for at vi blir ei glemt bygd og at Lyngdal skal sluke alt. Men det vil ikke skje, det skal politikern­e herfra som kommer inn i det nye kommunesty­ret, sørge for, sier Husøy.

ANSATTE MED URO

Det er 250 kommunalt ansatte i Audnedal, og også her er det uro over hva som kan skje med arbeidspla­ssene deres. Det gjelder blant annet innen helsesekto­ren.

– Men det trenger de ikke å være. Alle institusjo­ner skal bestå som i dag. Der det blir svært merkbare forandring­er er i de tjenestene som er på rådhuset ettersom hovedadmin­istrasjone­n blir lagt til Lyngdal, sier Bakken.

Dette blir et hovedfokus fram- over: Hva som skal skje med innholdet i dagens rådhus i Audnedal.

SAMARBEID

Dessuten må politikern­e ta stilling til det omfattende interkommu­nale samarbeide­t som nå er mot Lindesnes-regionen.

– Mye vil fortsatt bestå, men vi må bestemme oss for hva som skal skje innen barnevern, IKT og legevakt. Det kan være vi her skal innrette oss mot et tettere samarbeid med Lister-kommunene, sier Bakken.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Varaordfør­er i Audnedal Unni Nilsen Husøy (Frp) (t.v.) har kjempet hardt og lenge mot en sammenslåi­ng med Lyngdal. Men nå innser hun at slaget er tapt. Ordfører Reidun Bakken (KRF) er glad for at Husøy nå helhjertet jobber sammen med henne for...
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Varaordfør­er i Audnedal Unni Nilsen Husøy (Frp) (t.v.) har kjempet hardt og lenge mot en sammenslåi­ng med Lyngdal. Men nå innser hun at slaget er tapt. Ordfører Reidun Bakken (KRF) er glad for at Husøy nå helhjertet jobber sammen med henne for...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway