Fædrelandsvennen

Skal bli best på matsvinn

I fjor vedtok Kristiansa­nd bystyre at byen skal bli Norges beste på å ikke kaste mat. Nå har de fått støtte av Miljødirek­toratet, og blant tiltakene som skal settes i gang er «goodie-bags» på restaurant­er.

- TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

I Kristiansa­nd skal alle restaurant­ene få utdelt poser til restemat, som skal tilbys til gjester som ikke har spist opp maten på tallerkene­n.

– Det er en viktig del i det å redusere klimagassu­tslippet. I tillegg handler det om en mer rettferdig fordeling av ressurser. Med den maten som kastes hvert år på verdensbas­is, kunne vi ha mettet den sultende befolkning­en tre ganger, sier Solvor Stølevik, rådgiver i byog samfunnsen­heten i Kristiansa­nd kommune.

Hvert år kastes over 350.000 tonn mat i Norge. Det anslås at hver person kaster 42 kilo i året. Dette ønsker Kristiansa­nd kommune å gjøre noe med, og nå har de fått støtte fra Miljødirek­toratet.

SKAL REGISTRERE MATSVINN

I slutten av juni fikk kommunen, med flere samarbeids­partnere, tildelt over 300.000 kroner som skal gå til ulike tiltak for å hindre matsvinn.

– Vi ønsker blant annet å satse mot skoler og barnehager, for å få innmatsvin nidet pedagogisk­e opplegget. Til høsten skal vi også rekruttere noe vi kaller «matsvinn-familier», som skal registrere eget matsvinn i en periode og deretter se hva man kan gjøre for å minske dette.

Blant prosjekten­e er også «goodie-bager» til alle byens serverings­steder, som Klimaallia­nsen har hovedansva­ret for.

Tanken er at alle restaurant­er i Kristiansa­nd vil få utdelt poser til restemat, og skal tilby dette til gjestene dersom de ser at det er mat igjen på tallerkene­n.

– Dette har fungert veldig bra i Danmark, så nå prøver vi det her. Både Næringsfor­eningen og Kva- draturfore­ningen er positive til tiltaket, og når sommerseso­ngen er ferdig skal vi sette oss ned og spikre opplegget, forteller Arne Otto Iversen, daglig leder i Klimaallia­nsen. Han fortsetter:

– I dag kan folk synes det er flaut å be om å få ta med restemat hjem. Dette skal vi endre på. Det alene løser ikke problemet med matsvinn, men hvis flere aktører på ulike felt jobber sammen så kan vi få til noe bra.

FINNES HJELPEMIDL­ER

Stølevik håper befolkning­en vil være med å senke matsvinnet.

– Jeg føler at det er en positiv holdning til det å redusere matsvinn. Det skjer jo mye nasjonalt også, med fokus på datomerkin­g og ulike apper som skal gjøre det enkelt.

En av disse appene er «Too good to go», hvor du kan kjøpe overflødig mat fra serverings­steder for en billig penge. Foreløpig er det kun Dyreparken hotell og Chef Kimmis som benytter seg av appen i Kristiansa­nd, i tillegg til at Clarion hotel Ernst har vært med tidligere.

POSITIV KJØKKENSJE­F

– Det er en bidragsyte­r til å kutte matsvinnet vårt. Uansett hvor mye arbeid vi legger i å treffe riktig og porsjonere ut, er det alltid god mat til overs som dessverre ikke kan brukes neste dag, sier Espen Eikrem, kjøkkensje­f ved Dyreparken hotell.

Eikrem forteller at mottakelse­n har vært god, og at de utenfor sommerseso­ngen tilbyr både frokost og lunsj via appen.

– Det er ganske nytt, og folk er nok litt redde for at det bare er en restefest. Men vi er opptatt av at maten skal se delikat ut, og selvfølgel­ig være spiselig.

Han oppfordrer andre spisestede­r til å bli med.

– Så lenge man har spiselig mat som går i søpla er det klart det er bedre å få solgt det.

«GOODIE-BAGS»

– Jeg synes det er veldig positivt å innføre et slikt tiltak. Et rungende «ja» fra meg! sier Tove Lande når hun får høre om kommunens planer.

Hun, Ove Reinhardts­en og Mona Lande forteller at de ofte får tilbud om å ta med maten hjem i utlandet.

– I Norge er det ikke like vanlig. Her kan man bli litt flau hvis man spør om det selv. Det handler om å gjøre det mer vanlig, mener de.

Claus Oliver Pedersen er salgsog markedssje­f på Bakgården, og leder for hotell- og restaurant­eierforeni­nga. Han er generelt positiv til tiltak for å hindre matsvinn.

– Som representa­nt for bransjen synes jeg det er bra.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Årlig kastes over 350.000 tonn mat i Norge. Dette vil Kristiansa­nd kommune gjøre noe med.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Årlig kastes over 350.000 tonn mat i Norge. Dette vil Kristiansa­nd kommune gjøre noe med.
 ?? FOTO: MARGRETHE SAGA ?? Tove Lande, Mona Reinhardts­en og Ove Lande håper det kan bli mer vanlig å ta med seg restene fra et restaurant­måltid hjem.
FOTO: MARGRETHE SAGA Tove Lande, Mona Reinhardts­en og Ove Lande håper det kan bli mer vanlig å ta med seg restene fra et restaurant­måltid hjem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway