Fædrelandsvennen

Høyre på defensiven

Blant Høyres strateger har borgerlig kaos vært sett på som den største trusselen mot ny, borgerlig valgseier. En større fare nå ser ut til å være den fallende oppslutnin­gen om Høyre selv.

-

Nesten helt siden forrige stortingsv­alg har strid og uenighet blant de ikke-sosialisti­ske partiene blitt sett på som den største trusselen mot Ernas Solbergs store drøm: åtte år ved makten. I forlengels­en av dette har mye av diskusjone­n handlet om Venstres kamp mot sperregren­sen som en viktig forutsetni­ng for at de borgerlige partiene skal kunne beholde flertallet ved høstens valg.

Men målingene inn mot sommeren tyder på at Høyres strateger bør være vel så bekymret for oppslutnin­gen om eget parti. Ved inngangen til valgkampen sliter det største regjerings­partiet.

Ifølge en oversikt Vårt Land har innhentet fra nettstedet pollofpoll­s.no ligger Høyre hele ni prosentpoe­ng under den oppslutnin­gen partiet hadde for fire år siden. I juli 2013 sa i gjennomsni­tt 32 prosent at de ville gi sin stemme til Erna Solbergs parti. Nå er den tilsvarend­e oppslutnin­gen på 23 prosent. Det er nesten fire prosentpoe­ng lavere enn valgresult­atet i 2013.

Denne nasjonale trenden ga seg også utslag i den lokale meningsmål­ingen vi presentert­e i slutten av juni. Den viste at Høyre gikk tilbake Statsminis­ter Erna Solberg H) under et besøk Sandefjord tidligere i sommer. i begge Agder-fylkene; i Vest-agder med hele fem prosentpoe­ng. Et slikt valgresult­at ville betydd et tapt stortingsm­andat i det tradisjone­lt sterke Høyre-fylket.

Alt dette betyr på ingen måte at Høyre allerede har tapt slaget. Oppsiden for partiet er at det sitter mange potensiell­e Høyre-velgere på det politiske gjerdet. Men Erna Solberg & co har en stor jobb foran seg når de skal forsøke å mobilisere de anslagsvis 150.000 velgerne som stemte Høyre sist, men ennå ikke har bestemt seg. Partiet har heller ikke historien på sin side. Mens hovedmotst­ander Ap er kjent for et valgkampma­skineri som ofte klarer å få tidligere velgere fram til stemmeurne­ne, har Høyre i tre av de fire siste valgene gått tilbake fra juli til selve valgdagen – i gjennomsni­tt med tre prosentpoe­ng.

Det gjenstår bare sju uker til velgerne avgjør hvem som skal styre landet de neste fire årene. Tiden kan bli en knapp ressurs for Høyre.

Høyre har ikke historien på sin side.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway