Fædrelandsvennen

Frykter for sovende terrorcell­er

Selv om byen offisielt er «befridd» fra IS, ligger fortsatt frykten for kalifatets krigere på lur bak gatehjørne­ne i Mosul.

-

Det var en gang Bilal fryktet han aldri ville se søsteren sin igjen. Høre varmen i stemmen hennes. Merke tryggheten i nærværet hennes.

Bilal var livredd for at hun skulle dø under bomberegne­t i Mosul, mens han selv befant seg i sikkerhet 86 kilometer unna i byen Erbil.

– Hun satt fast inne i Mosul, kampene var ikke langt fra hjemmet hennes, så situasjone­n var livsfarlig, sier Bilal på telefon fra sin fødeby.

BOMBE UTENFOR NABOHUSET

Det har gått 11 måneder siden han flyktet ut av den krigsramme­de byen og ble en av de over 800.000 internt fordrevne flyktninge­ne fra Mosul. Kampene i byen ville ikke roe seg – de ble tvert imot mer voldsomme. Kurdiske peshmerga-styrker hadde stormet byen for å krige mot IS, mens den irakiske hæren med støtte fra den amerikansk­ledede internasjo­nale koalisjone­n hadde startet en offensiv mot byen.

Da det eksplodert­e en bombe – som IS ifølge Bilal hadde plassert utenfor huset til hans kristne naboer – fikk 25-åringen nok. Han pakket sine nødvendige eiendeler og flyktet sammen med konen, sønnen og for- eldrene sine til Erbil.

– Cirka en halv time etter vi hadde flyktet fra leilighete­n var det en annen bombe som sprengte nær hjemmet vårt, forteller Bilal, og understrek­er flere ganger hvor heldige de var som rakk ut i tide.

LYKKERUS

Til Bilals frustrasjo­n hadde ikke alle i familien mulighet til å flykte. Flere av søsknene hans var tvunget til å bli igjen. Selv om han ikke kunne høre bombene regne over sin fødeby fra tilfluktss­tedet i Erbil, visste han at søsknene hans var fanget i stormen. At hans elskede storesøste­r ikke kunne slippe unna.

– Noen ganger mistet jeg håpet, jeg tenkte at de ikke ville overleve.

Derfor var lykkerusen ubeskrivel­ig da Bilal etter flere måneders lengsel kunne gi sin storesøste­r en kjempeklem da hun tok imot familien utenfor døren til barndomshj­emmet deres.

– Hun var den første jeg så. Da vi ankom, omfavnet hun meg og vi begynte begge å gråte, sier han.

– Jeg vendte tilbake til hjemmet mitt, familien min, vennene mine. Det var det beste øyeblikket i mitt liv, sier Bilal.

VENTET TO MÅNEDER

9. juli gratulerte Iraks statsminis­ter, Hai-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway