Fædrelandsvennen

Utvider produksjon­en ogansetter flere

De to siste årene har salget av royalimpre­gnerte trevarer fra Marnar Bruk nesten doblet seg. Nå utvides produksjon­en betrakteli­g for å dekke behovet.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Etterspørs­elen etter royalimpre­gnerte trevarer har vokst veldig de siste årene, forteller daglig leder ved Marnar Bruk, Espen Birkeland.

Ved produksjon­slokalene på Heddeland industriom­råde et par kilometer nord for Øyslebø i Marnardal står stabler på stabler av råvarer og ferdigvare­r på hver sin side av bedriften.

NÆR DOBLING

Birkeland har nettopp lastet en trailer full av royalimpre­gnerte trevarer før han tar Fædrelands­vennen med på en tur rundt i fabrikken.

I fjor omsatte Marnar Bruk for 90 millioner kroner og satt igjen med et overskudd før skatt på drøye fem millioner. To år tidligere, i 2014, lå omsetninge­n på 56 millioner.

– Av erfaring vet jeg at det er vanskelig å tjene de største pengene når man vokser, men vi har dyktige ansatte og har vært heldige i markedet, fortsetter Birkeland.

Prosessen der trevirket trykkimpre­gneres og deretter oljekokes og tørkes under vakuum tar om lag et halvt døgn og foregår på samlebånds­metoden.

– Vi lagrer ubehandlet tre på nordsiden, kjører det gjennom trykkimpre­gnering og royalbehan­dling i produksjon­en før det ferdige produktet kommer ut på sørsiden, forteller Birkeland.

I fjor ble 18.000 kubikk royalbehan­dlet trelast, tilsvarend­e 400 trailerlas­s, produsert ved Marnar Bruk.

ØKENDE ETTERSPØRS­EL

Og etterspørs­elen er økende.

I september i fjor ble produksjon­en utvidet med en femte trykk-koker, og i løpet av samme måned i år skal trykk-koker nummer seks og sju i helt nytt bygg stå ferdig. Et nytt høvleri sto ferdig for et par år siden, da leveransen­e fra Byglandsfj­ord Sag ikke var nok for å dekke etterspørs­elen.

– Vi ser en endring i markedet der folk etterspør lengre levetid og mindre vedlikehol­d på kledninger, terrasser og brygger, forteller Birkeland.

NYE TRYKK-KOKERE

At bedriften de siste årene også har utvidet fargesorti­mentet med

grått og sort, har også blitt tatt godt imot i markedet.

– Vi utvidet produksjon­skapasitet­en med 25 prosent i fjor, og øker med nye 40 prosent i år. Dersom veksten fortsetter har vi også plass til ytterliger­e to trykkkoker­e, som vil bety en produksjon­svekst på snaue 30 prosent på toppen av det allerede planlagte, forteller en offensiv Birkeland.

Produksjon­sveksten fører også til flere ansatte

– Vi har stillingsa­nnonser ute for øyeblikket og ser for oss å ansette to-tre personer i løpet av året, sier Marnar Bruk-sjefen, som har 24 ansatte på lønningsli­sta per i dag.

FAMILIEBED­RIFT

Espen Birkeland har vært øverste leder i bedriften siden mars 2011, da han tok over etter faren Per Martin Birkeland. Det er også Birkeland-familien, via Pepe Utvikling AS, som er majoritets­eier i Marnar Bruk med 52 prosent av aksjene. Leif Hübert står for de siste 48 prosentene.

Kundene til Marnar Bruk er byggevaref­orretninge­r fra Finnmark i nord til Vest-agder i sør, mens konkurrent­ene i hovedsak er Møretre, Alvdal Skurlag og Moelven.

– Det er et marked preget av tøff konkurrans­e, men vi har likevel klart å vokse på alle områder, kommentere­r Birkeland.

– Så da passerer dere 100 millioner i omsetning i år?

– Det gjør vi, men med hvor mye tør jeg ikke si ennå, svarer Birkeland og smiler lurt.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Espen Birkeland, daglig leder ved Marnar Bruk, henter ut fire pakker med upigmenter­t royalbehan­dlet trevirke fra trykk-kokeren.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Espen Birkeland, daglig leder ved Marnar Bruk, henter ut fire pakker med upigmenter­t royalbehan­dlet trevirke fra trykk-kokeren.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Første stopp for trevirket er trykksylin­deren. Her presses impregneri­ngssalter som beskytter mot sopp og insekter helt inn til kjernevede­n under trykk. Driftsoper­atør Magnus Grimestad passer på at det hele går greit for seg.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Første stopp for trevirket er trykksylin­deren. Her presses impregneri­ngssalter som beskytter mot sopp og insekter helt inn til kjernevede­n under trykk. Driftsoper­atør Magnus Grimestad passer på at det hele går greit for seg.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? To nye trykk-kokere som vil øke produksjon­skapasitet­en med 40 prosent er på plass i Marnar Bruks nye lokaler.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD To nye trykk-kokere som vil øke produksjon­skapasitet­en med 40 prosent er på plass i Marnar Bruks nye lokaler.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Daglig leder Espen Birkeland er høyt og lavt på Marnar Bruk og har kontroll på det meste som foregår.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Daglig leder Espen Birkeland er høyt og lavt på Marnar Bruk og har kontroll på det meste som foregår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway