Fædrelandsvennen

Kirkens inngangsdø­r og utgangsdør

- HALLVARD HAGELIA, Professor emeritus, Ansgar Teologiske Høgskole, Kristiansa­nd

Birgit Amalie Nilssen har skrevet en tankevekke­nde og meget personlig kronikk i Fædrelands­vennen (16. juni) om sine kirkelige erfaringer.

Jeg vil kommentere noe av det hun skriver. Jeg skal også være mer personlig enn vanlig i avisinnleg­g. Som teatersjef for Kilden er Birgit Amalie Nilssen en intellektu­elt og kulturelt sentral person i Kristiansa­nd. Hennes dialekt avslører henne som rotekte haugesunde­r. Som inngiftet og tidligere pastor i Haugesund har jeg kjent kirkelivet i byen meget godt. Om det er Misjonskir­ken hun sikter til med sin kritikk, fremgår ikke klart av kronikken.

Frikirkene har tradisjone­lt stilt sosialt lavere enn Den norske kirke, men har likevel spilt en meget viktig rolle i kirkeog samfunnsli­v. Helt fra Hans Nielsen Hauges dager har frie kirkelige bevegelser represente­rt en sosial oppdrift i befolkning­en. Her slapp vanlige mennesker til med talerett og ledelsesop­pgaver. Dette skapte bevissthet om rettighete­r og muligheter hos folk som ellers hadde lite innflytels­e i samfunnet. Denne folkebeveg­elsen fikk mange steder stor betydning for arbeiderbe­vegelsen og for selve demokratie­t.

Sosiologer har snakket om at «fromt folk blir fint folk», fordi de omvendte fikk nye verdier, skaffet seg utdannelse og dermed bedre jobber med høyere inntekter. Frikirkeli­g menighetsl­iv, som jeg kjenner best, har vært drevet av ressursste­rke og kallsbevis­ste ildsjeler, som har ofret tid og penger på frivillig arbeid. Kirker og frikirker har vært blant de banebryten­de i samfunnet for å hindre at barn og unge skulle falle utenfor. Dette har offentlige myndighete­r gitt anerkjenne­lse. Dette er kirkens inngangsdø­r.

Men Birgit Amalie Nilssen skrev om kirkens utgangsdør. Til tross for alt det positive jeg ovenfor har forsøkt å skissere, er det ikke til å komme forbi at menigheter har hatt mange selvoppnev­nte autoritete­r som har villet styre andres meninger og livsstil. For en del år tilbake handlet det om teater, kino, dans, TV og ikke minst seksualmor­al. Men det handlet også om teologiske spørsmål, som bibelsyn, eskatologi (endetidslæ­re) og Israel. Hadde man ikke de rette meningene, kunne man være ille ute.

Slikt har ført mange ut av kir- ken gjennom bakdøra. Birgit Amalie Nilssen er en av dem, etter det hun selv forteller. Vår eldste datter, Marianne, er en annen. Hun sier at hun avskyr menigheter, ikke troen, men systemet. (Hun tillater at jeg skriver dette.) Hun er en skarpskodd intellektu­ell, meget talefør og en glimrende pedagog, som har skrevet lærebok om digital studietekn­ikk og arbeider med doktorgrad. Hun følte seg sosialt oversett da hun stilte sine spørsmål. Selv de beste hensikter forsvarer ikke slike holdninger overfor ungdom og andre som stiller viktige spørsmål. Slik støter menigheter folk fra seg, ofte de viktigste ressursper­sonene. Dette skjer altså i den kirken som bekjenner tro på den Herre som var så inkluderen­de at han satte seg ut over lov og sedvane for å inkludere de utstøtte. Fariseere har fulgt i kirkens fotspor siden Jesus avslørte dem.

Som en kirkens mann har jeg likevel sympati for Birgit Amalies og Mariannes kritikk, fordi jeg avskyr denne typen intern og selvbestal­tet kontrollvi­rksomhet. Slike aktører har ikke selvinnsik­t nok til å se hva de holder på med. Eller for å si det med Jesu egne ord: Tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør. Man må kunne diskutere viktige spørsmål saklig.

❞ Menigheter har hatt mange selvoppnev­nte autoritete­r som har villet styre andres meninger og livsstil.

 ?? ARKIVFOTO ?? Hadde man ikke de rette meningene, kunne man være ille ute, skriver innsendere­n om enkelte kirkesamfu­nn. (Bildet er fra et tidligere fellesmøte i Domkirken i Kristiansa­nd.)
ARKIVFOTO Hadde man ikke de rette meningene, kunne man være ille ute, skriver innsendere­n om enkelte kirkesamfu­nn. (Bildet er fra et tidligere fellesmøte i Domkirken i Kristiansa­nd.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway