Fædrelandsvennen

Kari Bøges siste bok om Vivian

- TORBORG IGLAND

ROMAN Vivian, fri

Kari Bøge Aschehoug å gjøre det slutt. Men heller ikke i døden holder Vivian ut tanken på å bli sett. Først da hun har pønsket ut en metode som gjør henne sikker på at hun kan dø uten at noen noensinne vil finne henne, lar hun tanken fare. Denne frigjørend­e tanken er samtidig første steg mot å bli fri gjennom å leve. Herfra – fra det absolutte nullpunkte­t – bygger hun livet opp igjen.

Kari Bøge er ikke blant de aller mest kjente forfattern­avnene i Norge – men hun har skrevet bøker i mer enn fire tiår, og har utgitt både poesi, bøker for barn og ungdom og romaner. I tillegg er hun illustratø­r og billedkuns­tner. Hun har fått flere priser, særlig for sin barne- og ungdomslit­teratur.

Om Vivian endelig blir fri, skjer det ikke uten motstand. Etter hvert som handlingen skrider fram, krever viktige personer fra Vivians fortid plass i livet hennes. Venninnen Lin, som er så avhengig av bekreftels­e at hun snapper Vivians kjæreste og suger til seg oppmerksom­heten fra Vivians venner og bekjente. Ekskjærest­en Simon, som lot seg erobre, og forlot henne idet de skulle gjøre alvor av et liv sammen. En venn. En nabo.

Vivian griper nye sjanser, og settes fri. Men i neste sving reverseres følelsen, hun er ikke fri likevel. Rent dramaturgi­sk får vi ikke tilfredsst­illelsen av å bli tatt med til et klimaks for så å bli forløst. Alt skjer uten dialog, i Vivians hode, mye av det i retrospekt­iv og i en tilstand av livslede.

Og selv om Bøge flere steder nærmer seg eksistensi­elle spørsmål med nerve, skarpe observasjo­ner og originalit­et, blir dessverre boka som helhet litt stilleståe­nde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway