Fædrelandsvennen

Prisbelønn­et japansk

- VALERIE KUBENS

ROMAN

Kunsten å bli glad i seg selv

Yukiko Motoya Pax den samme kvinnens liv. Dette er på alle måter en kvinneroma­n, utelukkend­e fortalt og opplevd, gjennom en kvinne. Og den avspeiler at yrkesdelta­gelsen hos kvinner i Japan er den laveste av industrila­ndene.

Vi møter kvinnen første gang som 16-åring når hun skal bowle med et par skolevenni­nner. Kapitlet er ladet av hvordan jentene tester ut hvor nært, langt og dypt det går an å gå i oppriktigh­et, og hvordan de jobber for ikke å støte, fornærme eller vekke anstøt. Hovedperso­nen erkjenner etter hvert at hun ikke liker venninnene, og forfatter følgende skriv til dem:

«Jeg er sikker på at det finnes noen bedre der ute, noen vi ikke har møtt ennå. Noen vi kan være sammen med fordi vi ønsker det av hele hjertet. Derfor burde vi ikke slå oss til ro, men lete etter denne personen til vi finner den.»

Dette blir bakgrunnst­onen for resten av historiene der hovedperso­nen blir utilfreds og mistilpass­et med kjæreste og ektefelle, venner og en ny, potensiell kjæreste som likevel aldri blir det. Så ble livet slik, at hun aldri «fant noen bedre der ute».

Dette er første bok av den prisbelønt­e, japanske forfattere­n Yukiko Motoya som er oversatt til norsk. Den er absolutt lesverdig og interessan­t, selv om hun med fordel kunne kortet ned på trivialite­ter hist og her.

Og nå har jeg lært at også japanske damer sliter med å få sine sukkerbrød til å heve seg. Men hva de enslige damene lever av, må gudene vite.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway