Fædrelandsvennen

Reagerer på skitne heller på Torvet

En måned etter åpningen, har hellene på Nedre Torv fått mange flekker. – Det er ikke pent, men hellene vil bli preget av bruken, sier ingeniørve­senet.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

En måned etter åpning er hellene på Nedre Torv fulle av flekker. – Det ikke burde se slik ut etter så kort tid, mener Høyres Renate Hægeland.

21. juni ble gjerdene som stengte for Nedre Torv løftet bort, og byen kunne innta et nytt byrom som har kostet omgivelsen­e og kommunen dyrt. Men kort tid etter at hellene var på plass, begynte Fædrelands­vennen å få meldinger om at hellene var misfargede og stygge.

– Jeg er enig i at det ikke er pent, men de vil bli påvirket av bruken. Det er vel en del av det å ha et levende torv, sier produksjon­sleder Kristian Kristensen i ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune.

Fra Markens gate og opp mot det nye fonteneanl­egget er det flere steder større eller mindre partier med flekker og merker. Dette er et område hvor man har arrangemen­ter som Sommer på Torvet, og det er også ulike matboder på plass.

REAGERER På MISFARGING­EN

Gruppelede­r i Kristiansa­nd

Høyre, Renate Hægeland, reagerer på hvordan hellene ser ut.

– Det er helt klart at det ikke burde se slik ut etter så kort tid, sier Hægeland.

På Nedre Torv er det delte meninger om hellene, som har fått seg en lett dusj i juli-regnet. Randi og Alf Sørensen er glade for å ha fått torvet tilbake, men har sett flekkene.

– Jeg la merket til det på fredag, da det var skittent etter konserten dagen før. Det er jo leit om det skal bli så fort stygt, sier Randi Sørensen.

Også Gunn Berget fra Kongsberg reagerer på det hun ser.

– Det ser urent ut, og her i Kristiansa­nd vil man jo gjerne ha det pent. Nå virker det skittent her, sier Berget.

VIL PREGES OVER TID

Ingeniørve­senet har etter noen arrangemen­ter bestilt ekstra feiing for å rydde opp, men Kristensen sier det vil kunne bli misfarging over tid.

– Uansett hva man legger ned som underlag, vil det bli skittent over tid. Det skal være daglig bruk der med blant annet torvhandle­re, og det er fort gjort at noen griser. Det vil jo kunne bli en del søl av mat, alkohol og rødvin på et slikt område, sier Kristensen.

MØRK STEINTYPE

– Vi valgte en steintype som er mørk i utgangspun­ktet, slik at flekker ikke blir så synlige. Standardlø­sningen på slike heller er egentlig lysere. Det er en kjent problemsti­lling, men nå som underlaget er nytt, legger man godt merke til det, sier Hanne Katinka Hofgaard, rådgiver i parkvesene­t i Kristiansa­nd kommune.

Hofgaard påpeker at åpningen av torvet kom midt på sommeren, og at man derfor ikke har fått på plass nye rutiner for driften.

– Ambisjonen er at vi skal ha et rent og flott bysentrum. Nå går vi inn i en driftsfase og da må vi diskutere om vi trenger nye rutiner for bruken, sier Hofgaard.

NYE RUTINER

Det er en diskusjon gruppelede­r for Høyre i Kristiansa­nd Renate Hægeland hilser velkommen.

– Jeg reagerer på at det så slik ut etter få dagers bruk. Vi må gå gjennom rutiner for hvilken bruk vi tillater på torvet. Vi har brukt en del penger på å få torvet fint, og dette virker lite holdbart, sier Hægeland.

Hun vil ta det opp med teknisk etat etter ferien. Hægeland stiller også spørsmål om hellene burde impregnere­s. Det er en diskusjon som Hofgaard også vil ta.

– Når vi kommer sammen etter ferien vil vi drøfte hva som bør gjøres med hellene, sier Hofgaard.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Det har kommet flekker på mange heller på Nedre Torv, kort tid etter at det ble åpnet.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Det har kommet flekker på mange heller på Nedre Torv, kort tid etter at det ble åpnet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway