Fædrelandsvennen

Sikter mot OL i Tokyo

Som Usa-student med optimale treningsvi­lkår mener Thelma Baatz Strandberg (20) hun kan utvikle seg godt nok sportslig til å nå Tokyo-ol i 2020.

- TEKST: RUNE STENSLAND rune.stensland@fvn.no

Thelma Baatz Strandberg (20), stuper

– Det har vært en stor overgang fra lille Kristiansa­nd til å gå på universite­t med 33.000 studenter, fastslår Strandberg.

Mens hun tidligere trente mye alene med sin trener i Aquarama, har hun siden i fjor høst vært en del av University of Iowa Swimming and Diving Team. Blant lagvennine­nne er Calli Head, som ble nummer seks i tårn i det prestisjet­unge Ncaa-mesterskap­et i vår. I motsetning til i Norge, der Strandberg selv måtte betale for noe utstyr og enkelte reiser, trenger hun som student i USA ikke bekymre seg for økonomien.

GODE RAMMEVILKÅ­R

Hennes fulle idrettssti­pend dek- ker de drøye 350.000 kronene i årlige skolepenge­r, og i tillegg får hun rundt 10.000 kroner i måneden til bopel, mat og andre utgifter. Stuputstyr og alle reiser i klubbregi er gratis og alt av tøy vaskes gratishose­n materialfo­rvalter. Hjelpelære­r på skolene r også kostnadsfr­i. Trenings fasilitete­ne ved universite­tet er optimale, med tørrbrett, skumgrop, turnhall og egen styrketren­er til disposisjo­n i tillegg til de mange stupebrett­ene og - tårnet.

– Jeg var i kontakt med åtte universite­ter før jeg landet på Iowa. Jeg føler meg privileger­t som får studere på en så veldrevet skole, og det uten å måtte betale fordi jeg har hevdet meg bra i idrett. Jeg skjønner nok ikke alltid hvor god jeg er, sier Strandberg uten fnugg av selvskryt i stemmen.

Som førsteå rsstudent har mye handlet om å komme inn i nye rutiner i nytt land. Hun har også måttet lære seg ny satsteknik­k. Likevel var det bare et svakt avslutning­sstup som forhindret henne fra å bli blant de 16 beste som nådde semifinale­n i tårnforanm­ange tusen tilskuer ei NCAAmes terskapet f orde besteunive­rsitets stuper nei USA. Strandberg ble nummer 32 av 44 utøvere, omtrent samme plassering som hennes nevnte lagvenninn­e Head hadde i sitt første år.

– At hun ble All American (topp seks) året etter, viser at det er fullt mulig å ta gode steg. Jeg har stor tro på at jeg kan utvikle meg så jeg kan nå en Ncaa-finale, sier Strandberg.

Fra høsten av blir hennes treningsmi­ljø både større og bedre, og hun er full av lovord om sin trener Todd Waikel, som tidligere har trent fram Ol-vinneren Laura Wilkinson. Hun vant sommerleke­ne helt tilbake i 2000, og har nå gjort comeback med tanke på å nå Tokyo-ol som 42-åring i 2020. Dit vil gjerne Strandberg også kvalifiser­e seg.

– Jeg var ganske nær å kvalifiser­e meg til RIO-OL i 2016, og med vanskelige­re stup bør Tokyo være mulig å nå. Jeg håper også å kunne vinne Em-gull og gjøre det godt i VM før jeg legger opp, sier Strandberg.

TRENEREN HAR TROEN

Det siste året har hun ikke konkurrert med det norske flagget på brystet, men landslagst­rener Roy Terje Prøis Nygaard følger hen- nes poengsumme­r i USA.

– Sammen med søstrene Anne Vilde og Helle Tuxen er Thelma den som ligger best an til å gjøre de godt i fremtidige mesterskap for Norge. En kar som Amund Nordal Gismervik, som i 2012 den siste som har stupt for Norge i et OL, deltok ikke i NCAA i sitt første år som Usa-student. Bare at Thelma klarte å kvalifiser­e seg der, er sterkt gjort. Hun kan absolutt innfri i en Ol-kvalifiser­ing, understrek­er Nygaard.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: FÆDRELANDS­VENNEN ?? Kristiansa­nderen Thelma Baatz Strandberg er blant Norges beste stupere, med en rekke gull fra NM og nordisk mesterskap. Hennes vanskeligs­te stup fra det ti meter høye stupetårne­t er 3,5 forlengs salto i knekk. Hun er den eneste kvinnelige stuperen i...
ARKIVFOTO: FÆDRELANDS­VENNEN Kristiansa­nderen Thelma Baatz Strandberg er blant Norges beste stupere, med en rekke gull fra NM og nordisk mesterskap. Hennes vanskeligs­te stup fra det ti meter høye stupetårne­t er 3,5 forlengs salto i knekk. Hun er den eneste kvinnelige stuperen i...
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her er Strandberg sammen med sin lagvenninn­e Calli Head, som ble nummer seks i tårn i NCCAmester­skapet i vår.
FOTO: PRIVAT Her er Strandberg sammen med sin lagvenninn­e Calli Head, som ble nummer seks i tårn i NCCAmester­skapet i vår.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Strandberg er hjemme i Kristiansa­nd på ferie til midten av august før retur til University of Iowa.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Strandberg er hjemme i Kristiansa­nd på ferie til midten av august før retur til University of Iowa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway