Fædrelandsvennen

Kalde somre gir økt tarevekst

I flere år spredte taredøden seg langs kysten og ødela for livet i havet. Men nå er livet tilbake og det skyldes blant annet at somrene har blitt kaldere.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Sukkertare­n er avgjørende for hele økosysteme­t langs kysten. Den produserer store mengder mat for livet i havet og er et viktig oppvekstom­råde for mange arter. Blant annet torsken.

Nå vokser tareskogen etter flere år med tilbakegan­g. De siste tallene er fra 2016 og viser at til- standen er den beste siden målingene av sukkertare startet på 90-tallet. Det skyldes blant annet de lave temperatur­ene i havet de siste somrene.

– Selv om det er forstemmen­de for de badende, så bidrar det til at det går bedre for sukkertare­n, sier Kjell Magne Norderhaug, forsker ved Havforskni­ngsinstitu­ttet.

MILJØKATAS­TROFE

Når tareskogen dør, blir vekstvilkå­rene dårlige. Det kan bidra til at fisken forsvinner. I 2004 var situasjone­n så elendig at havforsker Frithjof E. Moy karakteris­erte situasjone­n som en miljøkatas­trofe. Da viste analyser at 80 prosent av tareskogen mellom Oslo og Lindesnes hadde forsvunnet.

– Tenk deg at du kjører fra Oslo til Kristiansa­nd og all skog på vei- en er borte. Slik er det på havbunnen, sa Moy til Fædrelands­vennen.

Men de siste årene har det snudd. Det kommer fram i en rapport som Havforskni­ngsinstitu­ttet og Niva står bak.

En viktig grunn til at tareskogen igjen blomstrer, er altså de lave temperatur­ene i havet somrene 2015 og 2016

– Temperatur­en er viktig, selv om den ikke forklarer alt. Dette er en samvirknin­g med andre forhold. Et annet forhold som spiller inn, er at det på varme somrer danner seg trådformed­e alger på havbunnen som hindrer sukkertare­n i å spire. Men de nye funnene viser at dette er reversibel­t og at sukkertare­n kommer tilbake, sier Norderhaug.

PRODUSERER MAT

Norderhaug sammenlign­er suk- kertaren med en gjødslet åker, bare at den produserer mye mer mat. Den gir næring og er levested for mange mindre dyr som igjen blir spist av større kystfisk.

– Hvis sukkertare­n forsvinner, har det store konsekvens­er for økosysteme­t. Da forsvinner både den store produksjon­en av mat og leveområde­ne for fisken.

Forskerne mener at den varme sommeren i 1997 var starten på den sterke tilbakegan­gen for sukkertare­n. Bilder fra tidlig på 2000-tallet viser hvordan taren er helt borte fra havbunnen.

Ifølge rapporten Økokyst merket man en forbedring allerede ned i 2015 og en kraftig forbedring i fjor. Dataene for 2017 er ennå ikke analysert, men det kalde vannet kan altså ha bidratt til at det har blitt enda bedre vilkår.

– Men samtidig er det fortsatt steder der tilstanden er dårlig, for eksempel rundt Risør. Og i et lengre perspektiv vet vi at temperatur­en stiger.

Havtempera­turen har nemlig steget siden 80-tallet, selv om det altså har vært perioder med nedgang.

– Så det at det blir varmere i havet, taler ikke til sukkertare­ns fordel, sier Norderhaug.

BINDER CO2

Langs kysten i Agder er sjøtempera­turen slik at det er i grenseland for om sukkertare­n trives. Hvis den forsvinner vil det også påvirke hvor mye CO2 havet kan absorbere.

– Den binder opp store mengder CO2, så vi tror at den også har en del å si for klimaregns­kapet, sier Norderhaug.

 ?? FOTO: NIVA ?? For 12 år siden var 80 prosent av sukkertare­n borte langs kysten mellom Kristiansa­nd og Oslo. De fryktet man at fisk og skalldyr ville forsvinne sammen med tareskogen. Men nå er taren tilbake blant annet på grunn av at det har vært kaldt i vannet om...
FOTO: NIVA For 12 år siden var 80 prosent av sukkertare­n borte langs kysten mellom Kristiansa­nd og Oslo. De fryktet man at fisk og skalldyr ville forsvinne sammen med tareskogen. Men nå er taren tilbake blant annet på grunn av at det har vært kaldt i vannet om...
 ??  ??
 ??  ?? I 2005 skrev Fædrelands­vennen om «Taredøden» som bredte seg langs kysten. Den gang var miljøvernm­inisteren bekymret for livet i havet.
I 2005 skrev Fædrelands­vennen om «Taredøden» som bredte seg langs kysten. Den gang var miljøvernm­inisteren bekymret for livet i havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway