Fædrelandsvennen

Skolebarn og mobiltelef­oner

- P. REINHOLDTS­EN

For en stund tilbake siden overvar jeg en orienterin­g fra organisasj­onen Barnevakte­n på mitt barns skole. Det var både interessan­t og lærerikt.

●● Orienterin­gen startet med at representa­nten viste frem en mobiltelef­on og slo fast at enhver i rommet kom til å ha en slik før eller senere. Som en av de som har valgt å ikke ha mobiltelef­on virket det litt merkelig å anta at samtlige i rommet kom til å skaffe seg mobiltelef­on.

Det var et dog spørsmål som ikke ble berørt under orienterin­gen, og der jeg lurer på hva andre foreldre mener. Det er enkelt og greit, fra hvilken alder er det greit å dele sitt barns posisjon og hvem de omgås med fremmede? Det vil si, når er det greit at de får bære mobiltelef­on selv?

Posisjonen til enhver operativ mobiltelef­on, med en nøyaktighe­t fra noen titalls til hundretall­s meter, er tilgjengel­ig for teknisk personell i telefonsel­skapene. I tråd med normale organisasj­onsregler er informasjo­nen også tilgjengel­ig for personalet­s overordned­e, helt opp til øverste ledelse. I tillegg er slik informasjo­n om mobiltelef­oner tilgjengel­ig på forespørse­l i henhold til lov og forskrift for Finanstils­ynet, NAV, Politiets Sikkerhets­tjeneste og resten av politiet.

Det er også kjent at den tekniske løsningen som telefonnet­tene bruker for å få roaming til å fungere (Signal System #7 - SS7) også lar telefonope­ratører verden over få tak i mobiltelef­oners posisjon, også i Norge. Samme mekanisme gjør det dermed også mulig for utenlandsk­e etterretni­ngsaktører å få tilgang til denne informasjo­nen. En gjør lurt i å anta at det finnes noen utro tjenere i de ovennevnte organisasj­onene som kan dele mobiltelef­onens posisjon med andre kriminelle. Det vil gjøre posisjonen tilgjengel­ig for enda flere. Ut over dette kan hvem som helst med en billig Usb-radiosniff­er og en datamaskin sniffe på mobilradio­signalene og slik finne ut hvilke mobiltelef­oner som befinner seg i nærheten (variant av Imsi-fanger som kun lytter).

En mobiltelef­ons posisjon (og annen informasjo­n) er altså tilgjengel­ig for ganske mange fremmede mennesker både i Norge og verden forøvrig i kraft av det er en mobiltelef­onenhet. Dette gjelder alle mobiltelef­oner.

I tillegg finnes det smarttelef­oner som kan kjøre app-er, med utvidet funksjonal­itet. Disse smarttelef­onene vil i tillegg til å rapportere posisjon til utvikler av smarttelef­on, også kunne rapportere posisjon til de som utvikler app-er. Slike gjør dermed posisjonen sin tilgjengel­ig for enda flere.

De fleste av dagens brukere av mobiltelef­on bærer den med seg hele tiden, slik at hvis en kjenner mobiltelef­onens posisjon, så kjenner en personens posisjon. Når de fleste bærer mobiltelef­on, kan en også ved å ha tilgang til hvilke mobiltelef­oner som befinner seg i nærheten se hvem brukerne omgås. Med dette som bakgrunn er jeg veldig spent på hva andre mener om det innledende spørsmålet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway