Fædrelandsvennen

Gud og vitenskap

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE,

– Kan jeg tro både på Gud og vitenskap? Spørsmålet oppleves utfordrend­e både for unge og eldre. For hvor ofte settes ikke Gud og vitenskap opp mot hverandre i offentlig debatt og i personlige samtaler? Når tematikken «Finnes Gud?» tas opp i den nylig utgitte boka Grill en kristen, hører dette spørsmålet utvilsomt med.

Langt mindre enn i boka, kan det her gis uttømmende svar. Men jeg svarer med frimodighe­t ja på spørsmålet, og inviterer til en kort refleksjon. I spørsmålet hører vi to ting. For det før- ste: Både i forhold til Gud og til vitenskap må tro - forstått som tillit - være med. Alt vitenskape­lig arbeid forutsette­r altså tro! Uten tillit til materiale og metode, kommer en ingen vei.

For det andre: Det kan høres ut som om det er mulig for vitenskape­n å utelukke Gud. Men når vitenskape­n forklarer hvordan verden fungerer, så utelukker ikke det en skaper av disse funksjonen­e.

Det er altså ingen motsetning mellom å ha tillit til vitenskap og samtidig tro at det finnes en Skaper. Tvert imot: det gir best mening, noe også en ateistisk filosof som Antony Flew (d. 2010) oppdaget. Som mange andre endret han ståsted, og skrev boka «There is a God».

Drivkrafte­n for mange av den moderne vitenskape­ns grunnlegge­re var da også «å tenke Guds tanker etter ham». Kun

Gud er verd vår dypeste tillit!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway