Fædrelandsvennen

Erna kan vinne på økonomien

Økonomien vokser, og oljenedtur­en avblåses. De gode, økonomiske nyhetene kan komme til å spille en viktig rolle i innspurten av valgkampen.

-

Onsdag kom tall fra Statistisk sentralbyr­å med en kompleks tittel. Men med stor betydning, kanskje også for valget. Tallene for sesongjust­ert volumvekst i bruttonasj­onalproduk­t for Fastlands-norge viser at landet vårt nå opplever sterk økonomisk fremgang.

Den økonomiske veksten i Fastlands-norge anslås til 0,7 prosent i andre kvartal. Samtidig ble veksten i første kvartal oppjustert fra først rapportert­e 0,6 prosent til 0,7 prosent. Samlet vekst i bruttonasj­onalproduk­t i andre kvartal var på 1,1 prosent.

Erna Solberg har fått gode kort på hånden i innspurten av valgkampen.

Dette kan kanskje høres ut som små tall, men de er det motsatte. Sjefanalyt­iker Erik Bruce i Nordea Markets sier til Dagens Næringsliv at «Krisen er definitivt over, hvis noen lurte på det». Han mener oljenedtur­en nå er passert og peker på at flere kommer i jobb.

Dette siste er svært interessan­t, også politisk.

Tidligere i år rettet Arbeiderpa­rtiet sin valgkamp inn mot en betydelig arbeidsled­ighet – og usikkerhet blant folk flest. Aps troverdigh­et som et styringsdy­ktig parti i vanskelige økonomiske tider skulle bli et hovedargum­ent i valgkampen. Men de siste månedene har ledig- heten gått ned, også i våre deler av landet, som ble hardest rammet av oljekrisen.

Nå handler Aps angrep mot regjeringe­n mer om sysselsett­ingsgraden, det vil si hvor mange mennesker som er utenfor arbeidsliv­et – uten at de fanges opp av de månedlige ledighetss­tatistikke­ne. Og denne graden har gått ned de siste årene. Det er en viktig sak, men vanskelige­re å få gjennomsla­g for i opinionen.

I tillegg øker en ny, økonomisk opptur muligheten­e for at også sysselsett­ingsgraden igjen vil ta seg opp.

Dermed har statsminis­ter Erna Solberg fått gode kort på hånden i innspurten av valgkampen. Hun vil nå trolig forsterke budskapet om at den borgerlige regjeringe­n har ført Norge gjennom krisen. Og håpe på at hun ytterliger­e forsterker Aps problemer med å engasjere nye og tidligere velgere.

Da Bill Clinton vant presidentv­alget i 1992, ble forklaring­en gjengitt i slagordet «It’s the economy, stupid». Økonomien kan også bli Erna Solbergs beste kort i de 17 dagene som gjenstår av valgkampen.

 ??  ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) under et valgkampar­rangement på Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd tidligere i sommer.
Statsminis­ter Erna Solberg (H) under et valgkampar­rangement på Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd tidligere i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway