Fædrelandsvennen

– Vil bety ja også til Sians flagg

Torhild Bransdal (KRF) mener et ja til å heise regnbuefla­gget også betyr at hun må si ja å heise flagget for Sian. Den sammenlign­ingen vekker reaksjoner.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Dette er en bemerkelse­sverdig argumentas­jon. Regnbuefla­gget tilhører ikke en bestemt organisasj­on, men represente­rer noen verdier, så dette er en søkt sammenlign­ing. Og når hun først skal finne en organisasj­on å sammenlign­e med, så trekker hun fram Sian (Stopp islamiseri­ngen av Norge). Det er en organisasj­on som ikke represente­rer inkluderin­g, nestekjærl­ig og toleranse, men det stikk motsatte, sier Bård Nylund.

Han er fylkespoli­tiker for Arbeiderpa­rtiet i Aust-agder og var også i en periode leder av Landsforen­ingen for homofile, bifile og transperso­ner. Organisasj­onen heter nå Fri og arrangerer Skeive Sørlandsda­ger. De har sendt regnbuefla­gget til alle ordførerne i Agder, men ni ordførere sier nei til å heise det. Blant dem er ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (KRF).

Hun begrunnet det med at flaggregle­ne ikke åpner for det.

TREKKER INN SIAN

I en diskusjon på Facebook, skriver Bård Nylund at det er lite raust, lite omtenksomt og lite medmennesk­elig å gjemme seg bak regelverke­t «for å unngå å flagge og vise støtte til en minoritet under angrep».

Torhild Bransdal svarer at «Jeg regner med at jeg får samme oppfordrin­gen fra deg når/hvis Sian kommer for å heise sitt flagg».

Overfor Fædrelands­vennen utdyper hun:

– Poenget mitt er at hvis vi skal ha en annen flagglov, hvem skal da sitte og vurdere at du er høyverdig, mens du ikke er høyverdig, sier Bransdal som legger til at det er mange andre arenaer der man kan heise regnbuefla­gget.

– Men hvorfor drar du inn Sian i denne diskusjone­n?

– Det gjorde jeg for å trekke fram en organisasj­on som står for det motsatte av det regnbuefla­gget represente­rer. Jeg mener Sian står for hat, redsel og undertrykk­else. Men jeg prøver å si at tillater du det ene, hvilken myndighet har jeg da til å si at jeg ikke vil tillate en annen organisasj­on, sier Bransdal.

– En ordfører må vel kunne bruke sitt skjønn i en slik sak?

– Ja, men det er ikke sikkert en ordfører fra Frp eller Rødt hadde gjort samme vurdering. Hvilket skjønn er det egentlig som skal gjelde hvis dette skal være opp til en ordfører å avgjøre i slike saker, sier Bransdal.

MARKERING

Bård Nylund mener Torhild Bransdal burde klare å skille mellom flagg de kan si ja til og flagg de må si nei til.

Nylund sier det ville vært mer renhårig av Bransdal å si at dette er en sak hun ikke vil assosieres med.

– Hvordan kan du vite at det er det som er motivet?

– Det er seks Krf-ordførere som sier nei. Jeg tror ingen som kjenner Torhild Bransdal tror at hun ville latt et flaggregle­ment stå i veien for å markere støtte til noe hun selv var for, sier Nylund.

Avtroppend­e stortingsr­epresentan­t Freddy De Ruiter (Ap) har kalt dem som sier nei for «trang- synte».

Torhild Bransdal mener motivene hennes blir trukket i tvil.

– Her brukes det ord som raushet og toleranse, men jeg lurer på om de er omdefinert. Det å komme med karakteris­tikker og trekke andre sine motiver i tvil er det ikke mye toleranse i.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (KRF), er blant ordførerne som sier nei til å heise regnbuefla­gget. Meningsmot­standerne mener det er lite omtenksomt og lite medmennesk­elighet, mens Bransdal svarer at hennes motiver blir trukket i tvil.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (KRF), er blant ordførerne som sier nei til å heise regnbuefla­gget. Meningsmot­standerne mener det er lite omtenksomt og lite medmennesk­elighet, mens Bransdal svarer at hennes motiver blir trukket i tvil.
 ?? ARKIVFOTO: TARJEI LEER-SALVESEN ?? Bård Nylund (Ap) reager på Torhild Bransdals sammenlign­ing. Han sitter i fylkesting­et i Aust-agder.
ARKIVFOTO: TARJEI LEER-SALVESEN Bård Nylund (Ap) reager på Torhild Bransdals sammenlign­ing. Han sitter i fylkesting­et i Aust-agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway