Fædrelandsvennen

Frykter at Løa-brannen er påsatt

Venndølene har mistet et kjært samlingsst­ed etter at Løa ved Vigeland Hovedgård brant natt til i går. Det er frykt for at brannen er påsatt.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Med tanke på alle som har jobbet dugnad, er dette veldig leit.

HELGE OMDAL

– Dette var forferdeli­g trist. Bygda har mistet et flott, gammelt bygg og ikke minst et populært samlingsst­ed. Med tanke på alle som har jobbet dugnad, er dette veldig leit, sier Helge Omdal.

Torsdag morgen tok han sammen med kolleger ved Hydro Vigelands Brug det utbrente bygget nærmere i øyesyn. Det er smelteverk­et som står som eier av bygget som i første halvdel av 90-tallet ble totalrenov­ert og pusset opp. Arbeidet ble i stor grad gjort med tusenvis av timer på dugnad av bygdefolk, som også fikk gunstige avtaler med lokale håndverksf­irmaer.

Jan Kåre Gaustad, som har arbeidet ved Vigeland Brug i 44 år, sier han tenker på alle de som framover hadde planlagt å arrangere bryllup, barnedåp og lignende i Løa. Han har forstått at stedet nærmest var fullbooket.

FRYKTER BRANNSTIFT­ER

I sommer har det vært flere uoppklarte branner i Vennesla, der det enten er mistanke om eller slått fast at de er påsatt.

– Jeg må innrømme at jeg tenkte på muligheten av at også denne brannen kunne være påsatt, men håper jo selvsagt at det ikke er tilfelle, sier Helge Omdal.

Vennesla-lensmann John Tomas Homme sa dette til Fædrelands­vennen i går formiddag:

– Det er altfor tidlig å si at disse brannene kan ha en sammenheng og at alle kan være påsatt. Men det er klart at det er en mulighet vi skal holde åpen, sier Homme.

Torsdag formiddag sa han at de første undersøkel­sene er gjort av Løa.

– Det er fortsatt for varmt til å kunne gjennomgå tomten ordentlig, men en foreløpig teori er at arnestedet er på baksiden av bygget. Men det er for nedbrent til å si om det er innvendig eller utvendig i så fall, sa han.

KRAFTIG BRANN

Brannvesen­et meldte klokka 01.32 at de rykket ut på en automatisk brannalarm til Venneslave­ien. Den første brannmeldi­ngen kom inn klokka 01.41. I timene som fulgte, jobbet brannmanns­kaper fra Kristiansa­nd og Vennesla hardt for å få kontroll på brannen. Ved 06.30-tiden meldte brannvesen­et at den var slått helt ned.

– Det har vært en komplisert og vanskelig brann å slukke, sa Johnny Flæte, innsatsled­er brann fra Kristiansa­ndsregione­n brann og redning, til Fædrelands­vennen ved 06.30-tiden i går morges.

Slik rapportert­e politiets innsatsled­er Sturla Robstad, til Fædrelands­vennen litt over klokka 02:

– Det brenner i selskapslo­kalet som heter Løa. Brannen har spredt seg til taket, men vi er ikke helt sikre på hva brannen har startet i. Brannvesen­et har litt problemer med å få kontroll på grunn av et bjelkelag. De sliter med å få slukket brannen. Bygget er totalskade­t, sa Robstad.

BLUSSET OPP FLERE GANGER

Det virket ifølge Fædrelands­vennens reportere på stedet at brannvesen­et slet med å få flammene under kontroll. Brannen brøt gjennom taket, og det føyk takstein.

Like før klokka 03, fikk brannvesen­et sendt inn røykdykker­e for å slukke brannen fra innsiden av bygningen. Brann i det doble bjelkelage­t gjorde det imidlertid til en krevende oppgave. Ved 04-tiden ble restverdir­edning igangsatt.

Det var andre etasje i bygningen som ble kraftigst rammet i brannen.

– Det er lite brannskade­r i første etasje, men det er røyk- og vannskader. Omlag 15 brannmanns­kap var igjen for å foreta etterslukk­ing og restverdir­edning, sa Flæte i går morges.

Han opplyser videre at dette handler om et bygg som er gradvis bygget ut med mange hulerom. Det ga brannen muligheter til å utvikle seg raskt.

– Det er vanskelig å si om dette handler om totalskade. Men brann- og vannskaden­e er uansett omfattende, opplyste innsatsled­eren.

HISTORISK GÅRD

Avdøde Gunnuf Drivenes var den som sto i spissen for den omfattende restaureri­ngen av Løa. Han fikk også uteplassen ved Løa oppkalt etter seg, Gunnufs Plass.

Sønnen, Eivind Drivenes, sa det tidlig torsdag morgen var utrolig leit å lese om brannen på fvn.no. På vei til jobb kjørte han innom for å ta en kikk på skadene, og synet som møtte ham var ikke hyggelig.

Ifølge gårdens egne historiesi­der, sto den ferdig bygd i 1847 og har stått ganske uforandret fram til i dag. Gården er ikke bebodd, men det foregår restaurant­virksomhet på stedet.

 ?? ALLE BILDER: TORBJØRN WITZØE ?? Ansatte ved Hydro Vigelands Brug reagerer med sorg etter brannen i det gamle og ærverdige forsamling­shuset som bedriften står som eier av. Fra venstre Jan Inge Nygård, Jan Kåre Gaustad og Helge Omdal.
ALLE BILDER: TORBJØRN WITZØE Ansatte ved Hydro Vigelands Brug reagerer med sorg etter brannen i det gamle og ærverdige forsamling­shuset som bedriften står som eier av. Fra venstre Jan Inge Nygård, Jan Kåre Gaustad og Helge Omdal.
 ??  ??
 ??  ?? Kunst er berget ut av det brannherje­de bygget og satt under halvtaket ved selve hovedgårde­n som ligger 50 meter unna.
Kunst er berget ut av det brannherje­de bygget og satt under halvtaket ved selve hovedgårde­n som ligger 50 meter unna.
 ??  ?? Det brant godt i takkonstru­ksjoner og i loftsetasj­en på Løa.
Det brant godt i takkonstru­ksjoner og i loftsetasj­en på Løa.
 ??  ?? Slik så det brannherje­de bygget ut torsdag morgen.
Slik så det brannherje­de bygget ut torsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway