Fædrelandsvennen

Knaller til mot D

Miljøparti­et De Grønne gjør jobben lettere for oljelobbye­n ved å stille ultimatum, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

-

MDG er over sperregren­sen på flere målinger, men Grande tviler på at partiet vil evne å utnytte en eventuell vippeposis­jon i Stortinget.

– Min redsel er at MDG nå er blitt oljelobbye­ns gode venn, ved at de har stilt seg på utsiden av enhver regjerings­forhandlin­g, sa Venstre-lederen i NRKS Politisk kvarter torsdag.

Årsaken er at MDG har gjort det helt klart at partiet ikke vil støtte en regjering som åpner for ny oljeleting eller nye utvinnings­konsesjone­r i allerede åpnede områder på norsk sokkel.

Grande viser til at Stortinget­s såkalte miljøparti­er ikke er i flertall. For å få gjennomsla­g for endringer i klimapolit­ikken må man derfor være innstilt på kompromiss­er, anfører hun.

– Du må sitte rundt bordet der det kjempes om budsjett og politiske løsninger. Det nytter ikke å være edel og stå på utsiden med en garanti som gjør at du aldri kommer til forhandlin­gsbordet, sier Venstre-lederen.

– IKKE EDLE

Miljøparti­et De Grønnes Une Aina Bastholm viser til at regjeringe­n er avhengig av et flertall på Stortinget for å få igjennom enkeltsake­r og ikke minst et statsbudsj­ett.

– Med et stort MDG på vippen vil våre stemmer bli utslagsgiv­ende, sier hun.

På spørsmål om det ikke er mer sannsynlig i en slik parlamenta­risk situasjon at de politiske frontene forskyver seg og avdekker et alternativ­t budsjettfl­ertall uten MDG og for så vidt også Rødt, svarer Bastholm at dette kan skje uavhengig av om MDG stiller ultimatum eller ikke.

– Vi skal passe oss for et system der partiene ikke vil si hva de mener i frykt for å havne på utsiden. Vi fremmer vår politikk, så får velgerne avgjøre, sier Bastholm.

Hun har lite til overs for insinuasjo­nen om at MDG er mer opptatt av å framstå som edelt enn å oppnå konkrete resultater.

LIKER IKKE GRØNN KJEKLING

SV er et annet såkalt miljøparti som i likhet med Venstre har søkt kompromiss­ets vei, ikke minst gjennom de åtte årene i den rødgrønne regjeringe­n. Men Grandes analyse får liten støtte av SVnestlede­r Snorre Valen.

– Jeg har liten sans for kjekling mellom miljøparti­ene og ønsker minst mulig av det, sier Valen. Han mener det i praksis er liten forskjell på ultimatume­t fra MDG og Sv-kravet om å si nei til oljevirkso­mhet i uåpnede deler av norsk sokkel.

– Vi skal ha gjennomsla­g for våre fem hovedkrav før vi forplikter oss til et regjerings­samarbeid eller inngår en budsjettav­tale, sier Valen.

– SKJØRE AVTALER

Professor Anders Todal Jensen ved NTNU mener det ikke er selvsagt at MDG blir stående utenfor, selv om deres ultimatum er uakseptabe­lt for de store partiene.

At Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at han ikke vil ha dem med i regjering, betyr ikke at han ikke kan snakke med dem, påpeker statsviter­en.

Han mener det er vanskelig på sikt å isolere et parti som ansees å være for radikale.

– Da spørs det om Ap, H og Frp vil kunne bli enige om hvordan de skal behandle regjerings­spørsmålet, sier han.

Et tenkt scenario er at de store enes om å ignorere Mdg-mandatene før de teller opp hvilken blokk som har flertall.

Norge har en lang tradisjon for mindretall­sregjering­er. En regjering trenger ikke avklart støtte fra et flertall i Stortinget, det holder å unngå å få flertallet mot seg. Det kan bli situasjone­n etter høstens valg.

Jensen viser til den svenske Riksdagen, der ingen av de andre partiene har ønsket å snakke med ytre høyre-partiet Sverigedem­okraterna. Nå har imidlertid Moderatern­a åpnet døra på gløtt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway