Fædrelandsvennen

– Håndtert på forkasteli­g måte

Bistandsad­vokat mener skoleledel­sen i Bygland var mer opptatt av å ivareta gjerningsm­annen enn hun som senere nesten ble stukket i hjel med kniv.

- TEKST: ERLEND OLSBU

– Jeg synes skolen har håndtert dette på en forkasteli­g måte. De har ivaretatt gjerningsm­annen særdeles godt, men offeret har fått en oppfølging som er under enhver kritikk, sier Sveinung Søndervik Johnsen til Fædrelands­vennen.

Søndervik Johnsen er bistandsad­vokat for 18-åringen som ble knivstukke­t seks ganger på internatet til den kristne videregåen­de skolen på Bygland 12. desember. Medeleven som knivstakk henne er tiltalt for drapsforsø­k.

18-åringen er også tiltalt for å ha drapstruet jenta to måneder før den nær fatale knivstikki­ngen. Søndervik Johsen synes det er uforståeli­g at skolen ikke varslet jentas foresatte om den første hendelsen.

– Lederen for internatet fortalte i retten at jenta ikke ønsket at de skulle si noe til foreldrene hennes. Men skolen har et selvstendi­g ansvar, til å informere og iverksette tiltak, sier Søndervik Johnsen.

HADDE PSYKISKE PROBLEMER

Under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett har det kommet fram at skolen tidlig ble kjent med at den da 17 år gamle gutten slet med psykiske problemer. Noen dager etter skolen startet i august stakk han til skogs og truet med å ta sitt eget liv, etter at noen medelever beskyldte ham for å ha vært utro mot kjæresten.

De neste ukene var 17-åringen i kontakt med helsevesen­et flere ganger. 17. oktober kuttet han seg med kniv og oppsøkte leilighete­n til jenta som han senere knivstakk. De to kjente hverandre fra før og var kjærester ved skolestart.

– Han ropte «I’m gonna kill you, bitch», sa jenta i retten.

Da hun lukket døra gikk 17-åringen løs på døra med kniv. Gutten ble innlagt på psykiatris­k, men skrevet ut dagen etter.

– Jeg ble lei meg da han ikke kunne bli der. Jeg hadde håpet at han skulle få hjelp til å håndtere det som er i hodet hans. Stemmene og skikkelsen han ser, fortalte lederen for internatet da hun vitnet i retten tirsdag.

FIKK BO HOS SKOLE-LEDER

Kvinnen i 40-årene fortalte at hun strakk seg svært langt for å hjelpe gutten. Etter knivangrep­et i oktober besluttet skolen at han ikke kunne bo på internatet. Han fikk i stedet bo hjemme hos internatle­deren og hennes ektemann.

– Jeg oppfattet ham ikke som noen trussel mot andre enn seg selv. Det overrasker meg at han kunne gjøre noe sånt, sa kvinnen i retten.

Onsdag fortalte en av skolens ansatte at det virket som skolen la lokk på den første hendelsen. Flere ansatte skal ha reagert på at gutten fikk fortsette på skolen.

Skolens rektor har tidligere opplyst til Fædrelands­vennen at ingen av foreldrene til de andre elevene på skolen ble informert om den første hendelsen.

SENDTE SMS TIL OFFERET

Bistandsad­vokat Søndervik Johnsen gikk hardt til verks i sin utspørring av internatle­deren. Han ville blant annet vite hva skolen hadde gjort for å ivareta jenta før og etter knivstikki­ngen.

– Snakket du med henne om det som hadde skjedd, spurte Søndervik Johnsen.

– Jeg mener vi gjorde det, men jeg kan ikke huske hva vi snakket om. Jeg vet at hun var redd, men så også at hun og tiltalte tøyset sammen på skolen, sa kvinnen.

Hun bekreftet at hun flere ganger har besøkt tiltalte i fengselet. Hun besøkte derimot ikke jenta på sykehuset.

– Jeg var litt forsiktig, for jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre. Jeg sendte henne en tekstmeldi­ng for å høre hvordan det gikk. Hun sa det gikk bra, sa internatle­deren.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Bistandsad­vokat Sveinung Søndervik Johnsen mener ledelsen ved KVS Bygland sviktet fullstendi­g i oppfølging­en av 17-åringen som ble knivstukke­t i desember. Den nå 18 år gamle kvinnen til høyre, ved siden av Søndervik Johnsen og statsadvok­at Beate...
FOTO: ERLEND OLSBU Bistandsad­vokat Sveinung Søndervik Johnsen mener ledelsen ved KVS Bygland sviktet fullstendi­g i oppfølging­en av 17-åringen som ble knivstukke­t i desember. Den nå 18 år gamle kvinnen til høyre, ved siden av Søndervik Johnsen og statsadvok­at Beate...
 ?? ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULBERG ?? Her er politiet på stedet etter knivstikki­ngen på Bygland 12. desember i fjor. Jenta ble knivstukke­t på sitt eget rom på skolens internat.
ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULBERG Her er politiet på stedet etter knivstikki­ngen på Bygland 12. desember i fjor. Jenta ble knivstukke­t på sitt eget rom på skolens internat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway