Fædrelandsvennen

Råder Myanmar til å gi rohingyaer rettighete­r

- NTB

Myanmar bør la rohingyaer bevege seg fritt og gi personer fra den muslimske minoritete­n statsborge­rskap for at ikke ekstremism­e skal bre om seg i landet.

Myanmar bør la rohingyaer bevege seg fritt og gi personer fra den muslimske minoritete­n statsborge­rskap for at ikke ekstremism­e skal bre om seg i landet.

Det mener en kommisjon ledet av FNS tidligere generalsek­retær Kofi Annan, som torsdag offentligg­jorde en rapport om situasjone­n for den forfulgte muslimske minoritete­n.

Over 120.000 mennesker lever nå i usle kår i bevoktede leire der det trengs tillatelse for å reise ut og inn, en ordning som kommisjone­n advarer sterkt imot

– Hvis ikke nåværende utfordring­er blir håndtert skikkelig, vil det være en reell risiko for mer radikalise­ring innen begge samfunnsgr­upper, heter det i rapporten, der rohingyaen­e omtales som «verdens største statsløse samfunn».

Menneskere­ttsgrupper mener at rapporten utgjør en milepæl for rohingyane. Suu Kyi har varslet at hun har tenkt å følge rapportens anbefaling­er, selv om hun ikke har noen makt over Myanmars mektige militære styrker. Der er det tidligere juntamedle­mmer som har siste ord. Hun vil også møte hard motstand fra buddhistis­ke nasjonalis­ter.

Mange i Myanmar anser rohingyane som ulovlige innvandrer­e fra Bangladesh, og folkegrupp­en regnes ikke som en av landets mange minoritete­r.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Aung San Suu Kyis regjering blir anbefalt å gi minoritets­gruppen rohingyaer rettighete­r.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Aung San Suu Kyis regjering blir anbefalt å gi minoritets­gruppen rohingyaer rettighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway