Fædrelandsvennen

Nedjustert fall i oljeinvest­eringer

- NTB

Oljeselska­pene venter å investere 141,7 milliarder kroner i 2018, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB). Det er noe lavere enn anslaget i mai.

Investerin­gene i næringene rørtranspo­rt og utvinning av olje og gass for 2018 blir nå anslått til 141,8 milliarder kroner, ifølge SSB torsdag.

Det er 1,5 prosent lavere enn anslaget gitt i forrige kvartal, som antydet 144 milliarder kroner i oljeinvest­eringer i 2018.

SSB forklarer nedjusteri­ngen med at «lavere tall innenfor letevirkso­mheten mer enn veier opp for noe høyere estimater innenfor feltutbygg­ing og felt i drift».

Investerin­gsanslagen­e for rørtranspo­rt og utvinning av olje og gass tyder også på at fallet i år blir noe lavere enn hva som var anslått i forrige kvartal. Årets investerin­ger anslås å bli 155,6 milliarder kroner for 2017, noe som er et lavere fall enn hva som ble antydet i forrige undersøkel­se. Nedgangen er på 7,1 prosent sammenlign­et med tilsvarend­e tall for 2016, gitt i tredje kvartal i fjor. Da ble det anslått et fall på 9,1 prosent i år.

– Den forsiktige oppjusteri­ngen for 2017 og det SSB presentere­r i disse tallene, gir grunnlag for forsiktig optimisme, sier direktør Karl Eirik Schjøtt-pedersen i bransjeorg­anisasjone­n Norsk Olje og gass til E24.

Han mener det understøtt­es av at SSB er tydelige på at det i slutten av 2017 og starten av 2018 vil komme en rekke prosjekter som kommer til å øke investerin­gene.

Nordea ventet på forhånd at tellingen skulle viseomkrin­gnullvekst i oljeinvest­eringene neste år.

– Da vil i så tilfelle en kraftig brems på norsk økonomi de siste årene være borte, sier analytiker Joachim Bernhardse­n i Nordea Markets.

Kjersti Haugland i DNB M arkets sa tidligere torsdag at det r oddeolje investerin­gsplanene kom til å bli jekket opp med 8 milliarder kroner, til 152 milliarder.

– Om utfallet blir høyere enn 160 milliarder kan det tolkes som at investerin­gsutsikten­e er sterkere enn ventet, sier Haugland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway