Fædrelandsvennen

Kraftig vekst i økonomien

- NTB

Bruttonasj­onalproduk­tet (BNP) for Fastlands-norge økte med 0,7 prosent i andre kvartal, ifølge sesongjust­erte tall fra Statistisk sentralbyr­å.

Nasjonalre­gnskapet som Statistisk sentralbyr­å (SSB) offentligg­jorde torsdag, viser at det dermed er samme vekst som kvartalet før. Oppgangen følger to og et halvt år med svak vekst.

SSB justerer også opp veksten for forrige kvartal fra 0,6 prosent til 0,7.

Sjefanalyt­iker Eric Bruce i Nordea Markets sier tallene viser at både norsk økonomi og arbeidsmar­kedet er i bedring, skriver Dagens Næringsliv.

– Det forteller at det er god vekst i norsk økonomi, oljenedtur­en er over og at flere kommer i jobb, sier Bruce.

– GLEDELIGE TALL

De foreløpige beregninge­ne viser at den sesongjust­erte sysselsett­ingen økte med 0,4 prosent, eller om lag 10.600 personer. Sammenlign­et med samme kvartal i fjor, var det i år om lag 23.700 flere sysselsatt­e. Det skyldes hovedsakel­ig en vekst innen bygg- og anleggsvir­ksomhet, forretning­smessig tjenesteyt­ing og overnattin­gs- og serverings­virksomhet.

Arbeids- og sosialmini­ster An- niken Hauglie (H) er fornøyd med veksten i sysselsett­ingen.

– Dette er svært gledelige tall. Sysselsett­ingen øker markert og de fleste jobbene kommer i privat sektor. Det viser at jobbskapin­gen er godt i gang og at vi er inne i en konjunktur­oppgang. Det er sterke tall når vi vet at vi har hatt 2,5 år med oljenedtur bak oss, sier Hauglie til NTB.

TILBAKE TIL 2013

Ifølge E24 må man tilbake til 2013 for å finne lignende veksttakt i norsk økonomi, da man hadde to kvartaler med vekst på henholdsvi­s 0,8 og 1 prosent.

DNB anslo på forhånd at BNPveksten i fastlandsø­konomien kom til å være på 0,7 prosent, mot Norges Banks estimat på 0,6 prosent.

Blant næringene som styrker seg er industri og bergverk, der de foreløpige tallene viser en økning i bruttoprod­uktet på 0,3 prosent i andre kvartal. Etter to år med nedgang er det tredje kvartal på rad med vekst i industrien.

Varekonsum­et øker for tredje kvartal på rad, med høy vekst for blant annet møbler og hvitevarer. Men et fall på 1,5 prosent i kjøp av biler demper oppgangen i varekonsum­et. SSBS tall viser også at Norge eksportere­r mer og importerer mindre.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Ferske tall fra SSB viser at det er god vekst i norsk økonomi.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Ferske tall fra SSB viser at det er god vekst i norsk økonomi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway