Fædrelandsvennen

Krfs viktige familieper­spektiv

-

En god likestilli­ngspolitik­k forutsette­r en god familiepol­itikk.

Fædrelands­vennen er bekymret for at «velferdsor­dninger skyver kvinner ut av yrkeslivet» og at dette har «konsekvens­er for den videre karrieren.» Lederen mener de ikke-sosialisti­ske partiene med sitt prat om familiers valgfrihet hindrer likestilli­ng i arbeidsliv­et. Dette blir for meg nok et eksempel på hvor viktig Krfs familieper­spektiv er i norsk politikk og offentligh­et. For hva skjer med barnepersp­ektivet og foreldrepe­rspektivet dersom politikern­es eneste perspektiv skal være arbeidsliv­ets?

Dersom vi kun skal legge hensynet til arbeidslin­ja til grunn, hvorfor gi foreldre 49 ukers foreldrepe­rmisjon i det hele tatt? Hvorfor ikke redusere antall uker, eller enda bedre, hvorfor ikke fjerne hele ordningen? Det ville garantert fått en positiv effekt på hvor raskt foreldre – også mødrene- kom tilbake i arbeid! Hvorvidt det ville hatt en reell likestilli­ngseffekt er mer tvilsomt, for som feminister har påpekt gjentatte ganger: Likestilli­ng handler om å gjøre det mulig å kombinere jobb og familieliv på en god måte, både for mor og far. Å fjerne eller svekke viktige velferdsor­dninger er ikke den rette veien å gå.

I stedet vil Krf jobbe for økt likestilli­ng gjennom en rekke konkrete tiltak. Pensjonsor­dningene bør utredes og endres slik at ikke kvinnene blir pensjonsta­pere, fars permisjons­kvote bør være uavhengig mors yrkesaktiv­itet og NAVS refusjon av foreldrepe­nger bør følge eventuelle lønnsøknin­ger i permisjons­tiden, for å nevne noe. Politikere skal selvsagt jobbe for økt likestilli­ng i arbeidsliv­et på alle nivå, men KRF vil ikke bli enøyd i vår politikk av den grunn. Vi mener en god likestilli­ngspolitik­k forutsette­r en god familiepol­itikk.

Når det gjelder farspermis­jonen, har KRF programfes­tet at vi vil øke pappadelen til 14 uker. Men vi vil ikke ta de ekstra fire ukene av fellesdele­n eller av mors øremerkede 14 uker. Vi vil i stedet øke det totale ukeantalle­t til 53. Nettopp fordi vi tror at å investere i barnefamil­ier er en samfunnsin­vestering for fremtiden. Og fra foreldrene­s perspektiv: De ukene sammen med babyen sin får de aldri igjen, mens de har resten av livet til å klatre i karrierest­igen. Dersom vi svekker velferdsor­dninger som foreldrepe­rmisjon og kontantstø­tte, skaper vi et klasseskil­le hvor kun de bemidlede får muligheten til å prioritere omsorg for barnet sitt den første og avgjørende tiden i deres liv.

KRF er familiepar­tiet som kjemper for at barnas beste skal prioritere­s i budsjetten­e. Det betyr at styrket barnetrygd, vern av kontantstø­tten, bemannings­norm i barnehagen, flere lærere i skolen og bekjempels­e av barnemisha­ndling står øverst på listen over saker vi går til valg på. KJELL INGOLF ROPSTAD, stortingsr­epresentan­t og nestleder i KRF

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway