Fædrelandsvennen

Når jeg blir stor

-

Da jeg var liten ble jeg alltid spurt om hva jeg ville gjøre da jeg ble stor. Svaret var enkelt. Jeg drømte meg bort i en verden hvor kokker kunne være politibetj­enter, og jeg ville ha mitt eget talk-show. Det var jo bare å planlegge litt.

Når folk spør meg i dag er svaret noe helt annet: jeg ønsker meg en fast jobb.

Jeg er midt i en aldersgrup­pe hvor hver tiende står utenfor et utdannings­løp eller i jobb. 70 000 unge i dag mellom 18 og 25 år sitter på en ventebenk uten at Frp- og Høyre-regjeringa reagerer. Fremtidens arbeidskra­ft råtner på rot og ingen varsellamp­er ser ut til å bkinke.

Er det en ting vi vet når arbeidsled­ighetstall­ene stiger så er det at ungdom rammes hardest. Vi kan lese intervjuer i ulike aviser ungdommer som forteller sin historie. Noen har sendt titalls jobbsøknad­er. Noen flere hundre. Flere blir ikke kalt inn til intervju, selv om de har kompetanse­n som trengs. De som står frem gir en stemme til de tusener av unge som i dag opplever håpløshete­n. De har selvtillit­en som trengs når man forteller en så sårbar historie, fordi de har skjønt at det finnes hundrevis av søkere til de samme jobbene de selv søker på. De har heldigvis forstått at det ikke er noe ”galt” med dem, men med situasjone­n.

Unge mennesker som ikke får muligheten, og som ser at andre kjører fra dem på veien inn i arbeidsmar­kedet, vil på et tidspunkt gi opp. Kanskje aller verst er det at de ofte vil gi seg selv skylden. De er ikke gode nok. Det er dem det er noe galt med. Systemene prøver å fange det opp og NAV bistår de som tar kontakt.

Jeg har registrert i både sosiale medier og aviser at Frp- og Høyrefolk jubler over at arbeidsliv­spolitikke­n deres funker, men skattekutt gir ikke arbeidspla­sser. Hverken jeg eller statsminis­teren kan komme med et eneste eksempel på at kuttene til de rikeste har gitt unge jobb. Nei Frp og Høyre, slik situasjone­n er akkurat nå ser det ut til at ungdomsled­igheten biter seg fast. Skattekutt­ene dere applaudere­r, slår unge mennesker i trynet.

Jeg er stortingsk­andidat for Arbeiderpa­rtiet fordi jeg tror at løsningen er å få unge ut i jobb, ikke inn på NAV.

Så til du som prøver, ikke gi opp. Hvis jeg får lov til å represente­re deg på Stortinget skal jeg love deg at midlertidi­gheten regjeringe­n har lagt til rette for skal fjernes, du som ungdom utenfor arbeidsliv­et skal få en jobbgarant­i som betyr at vi ikke gir oss før du er ute i jobb, vi skal investere i flere lærlingpla­sser og vi skal gi mer penger for å skape flere fagskolepl­asser. Og kanskje viktigst skal vi starte på det arbeidet dagens regjering så vidt har gjort; bidra med penger til omstilling i de sektorene som allerede har utstyret for å starte grønne satsinger.

Jeg blir nok aldri kokk med politiskil­t, men med en Arbeiderpa­rtiledet-regjering får jeg hvert fall fast jobb. KAI STEFFEN ØSTENSEN (22), stortingsk­andidat for Ap

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway