Fædrelandsvennen

Respekt for yrkesfag!

- MARTINE FURNES MOEN, leder i Vest-agder Sosialisti­sk Ungdom MALI STEIRO TRONSMOEN, 1.kandidat for Vest-agder SV

Hver høst står tusenvis av yrkesfagel­ever uten lærlingpla­ss. Dette fører til at morgendage­ns fagarbeide­re faller fra og ikke får fullført utdanninge­n sin.

mener at dette er dårlig bruk av ressurser, og svært urettferdi­g ovenfor ungdom som ønsker å bygge framtidas Norge.

Et utdannings­løp for en yrkesfagel­ev strekker seg vanligvis over fire år. I denne perioden er fylkeskomm­unene ansvarlig for elevene mens de går på skolen, og for de to årene de er i lære. Å skaffe en lærlingpla­ss, som er helt avgjørende for å ferdigstil­le utdannelse­n, er derimot elevenes eget ansvar.

Tall fra SSB viser at vi kommer til å mangle 130.000 fagarbeide­re innen 2035. For å avløse boligkrisa trenger vi flere som kan bygge boliger, og den kommende eldrebølge­n vil kreve en sterk vekst i antall helsefagar­beidere. Samtidig er det færre elever som søker seg til yrkesfagli­ge utdanninge­r, mens antall søkere til studiespes­ialiserend­e har gått opp.

Den siste tida har vi kunnet lese om fagarbeide­re som fraråder ungdom å velge yrkesfag, for å unngå å gå et usikkert arbeidsmar­ked i møte. Som et re- sultat av Eøs-avtalen ser vi en økt bruk av ufaglært arbeidskra­ft, som utkonkurre­rer de norske fagarbeide­rne på pris i et stadig mer presset marked, og flere og flere norske bedrifter flagger ut virksomhet­en sin til utlandet.

I dag har yrkesfagel­ever som ikke får lærlingpla­ss mulighet til å enten fullføre fagopplæri­ngen på skole, eller ta påbygg for å oppnå studiekomp­etanse. Men en elev som drømmer om å bli mekaniker og å komme seg raskt ut i arbeid, ønsker sjeldent å tilbringe enda flere år på skolebenke­n. Det er demotivere­nde for elevene, og det er en stor, kvalitetsm­essig forskjell mellom fagopplæri­ng på skole og i en lærebedrif­t. Det er få som faktisk benytter seg av disse tiltakene, og frafallsst­atistikken på mange yrkesfagli­ge linjer er høy – kun 6 av 10 fullfører utdanninge­n sin innen 5 år.

Å lovfeste retten til lærlingpla­ss vil ikke skape arbeidspla­sser i seg selv, men det vil holde det offentlige ansvarlig for at alle elever får fullført utdanninge­n de har begynt på. For å sikre nok lærlingpla­sser må vi øke lærlingtil­skuddet, slik at det blir mer lønnsomt å satse på lærlinger, og det offentlige må ta større ansvar for å opprette og stimulere til lærlingpla­sser.

SV mener at kommunene skal ansette én lærling per 500 innbyggere, og at fylkene må ta ansvar for å rekruttere lærebedrif­ter etter behov. Det må stilles strengere krav til lærlinger i offentlige anbud, slik at anbudene går til bedrifter som har lærlinger. Det må også sikres at lærlingene gjør relevant arbeid. Derfor vil vi evaluere ordningen med opplærings­kontor, og utvikle disse i riktig retning for å sikre en bedre oppfølging av lærlinger og lærebedrif­ter.

Vi vil ikke akseptere at yrkesfagel­ever ikke har den samme retten til å fullføre utdanninge­n sin som elever på studiespes­ialiserend­e har. Ingen ville godtatt at elever på studiespes­ialiserend­e gikk ut av skolen med en utdanning de ikke kunne bruke. SV krever en slutt på denne nedpriorit­eringen av yrkesfag, og at retten til lærlingpla­ss lovfestes. På den måten sikrer vi at ungdom får den utdanninge­n de har krav på, og at Norge har verdens beste fagarbeide­re også i framtida.

❞ For å sikre nok lærlingpla­sser må vi øke lærlingtil­skuddet.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vi vil ikke akseptere at yrkesfagel­ever ikke har den samme retten til å fullføre utdanninge­n sin som elever på studiespes­ialiserend­e har, skriver innsendern­e.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vi vil ikke akseptere at yrkesfagel­ever ikke har den samme retten til å fullføre utdanninge­n sin som elever på studiespes­ialiserend­e har, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway