Fædrelandsvennen

Samhandlin­g i trafikken

- ASBJØRN SØRENSEN ROSE-MARIE CHRISTIANS­EN, direktør i Helseklage

Som bilist er det forstemmen­de å oppleve hvor mange som ikke skjønner at de må samhandle med andre veifarende for å hindre uhell og ulykker.

●● Samt å gjøre sitt til at trafikken glir så smertefrit­t som mulig. De opptrer som super-egoister og bryr seg ikke om å bruke blinklys, særlig hvis de har dyre biler. Mange venter også med å vise blinklys helt til de svinger, og da er det liten vits i blinklyset.

En annen gruppe er bilister som ikke vet hva dobbel sperrelinj­e betyr. Daglig ser jeg bilister som legger seg over i høyre felt der sperrelinj­en burde fortelle dem at dette er feil, og kan føre til farlige situasjone­r. Tips til politiet: At dere fokuserer på fartskontr­oll, er vel og bra, men de nevnte situasjone­ne betyr mer for oss i den daglige trafikken. Ta for dere de som unnlater å blinke, f.eks. i rundkjørin­ger, eller still dere i østgående fil ved Vollevanne­t og sjekk hvor mange som bryter dobbel sperrelinj­e her. skadenemnd­a vant for mange rettssaker. Både NRK og Fedrelands­vennen har basert sine artikler på samme tallmateri­ale fra Helseklage. Det er derfor med noe undring vi registrere­r at samme statistikk fremstille­s så ulikt.

I artikkelen hevdes det at «selv om antall pasientska­desaker har økt de siste årene, har antall stevninger fra pasienter gått dramatisk ned». Årsaken er angivelig at pasienter vegrer seg for å stevne staten. Tallene er hentet fra Helseklage­s statistikk, men disse er ikke tolket korrekt. I 2016 gikk antall behandlede saker i vesentlig ned i forhold til foregående år, og det samme gjorde antall stevninger. Antall stevninger har likevel holdt seg stabilt gjennom mange år – rundt 10 prosent av alle ferdigbeha­ndlede saker ender i retten. Dette var også resultatet i 2016, og så langt i 2017.

Det trekkes også frem at staten sjelden nøyer seg med at rettsoppne­vnt sakkyndig er til stede i retten. Når saken blir utredet i Norsk pasientska­deerstatni­ng og Pasientska­denemnda, innhentes det sakkyndige vurderinge­r. Disse sakkyndige møter vanligvis under hovedforha­ndlingen for at partene og retten skal kunne spørre dem ut om deres syn på saken. Vårt samfunnsop­pdrag er å sørge for korrekte avgjørelse­r i sakene, og vi mener derfor at det er i pasientens interesse at en sak er så godt opplyst som mulig før det treffes avgjørelse i saken. For øvrig er det rettens oppgave å vurdere om det er behov for rettsoppne­vnt sakkyndig. Hver av partene kan ha innsigelse­r både på hvem som oppnevnes og hva de sakkyndige skal spørres om, men til syvende og sist er det domstolen som avgjør dette.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway