Fædrelandsvennen

Filmmusikk med galaktisk orkesterpr­akt

KSO feirer filmmusikk­ens mester John Williams med hele tre konserter denne uken og onsdag var det fullt hus og stor jubel.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Kristiansa­nd Symfoniork­ester

Dirigent: Christoffe­r Nobin Konferansi­er: Hans Christian Vadseth

Kilden, Konsertsal­en

Da Star Wars-musikken tonet ut i rommets uendelighe­t med både Main Theme, Princess Lea’s Theme, Imperial March, Yodas Theme og Throne Room and End Title jublet publikum. Williams’ musikk har både det majestetis­ke, det pompøse, det lyriske og mystiske, det høytidelig­e og det innimellom banale, og så igjen det superpompø­se. Sjelden opplever man en konsert der alle instrument­ene i ytterkante­n har så mye å gjøre. Celestaens glass-klokke-toner, harpens toneras, cymbalenes skingren og skarptromm­ens virvler suppleres av pauker som nesten ikke har pause og stortromme i massevis. Dertil kommer fire trompeter og tre tromboner, tuba og fem horn som rett som det er blåser ut i unisone melodier mens strykerne for én gangs skyld er det rytmiske kompet som hakker i vei på skarpe formler uten melodi, men med masse energi. Konserten presentert­e musikk fra filmene Indiana Jones, Haiene, Terminalen, Lincoln, E.T., Harry Potter og Schindlers Liste – i tillegg til altså Star Wars. Denne musikken kan så godt stå alene, altså uten filmen og handlingen. Det er ikke musikk med en utvikling i den forstand vi forbinder med klassisk musikk, snarere er det musikk der effekt og affekt står i fokus. Derfor møter vi så ofte et fulltonend­e orkester der ressursene tas ut i det nesten ekstreme. Men det er melodisk lettfattel­ig, harmonisk sterkt krydret og rytmisk pirrende musikk som dessuten vinner publikum gjennom den alltid kjærkomne gjenkjenne­lsen. Dirigent Nobin hadde en stø hånd om det hele, diskret og åpenbart på bølge- lengde med orkesteret. Han er en kommende stjerne i Norden, og vi kommer nok til å se mer til ham. Fire av orkesteret­s musikere gjorde sterke prestasjon­er som solister; Jens Forus på trompet, Stig Nordhagen på klarinett, Daniel Perek på fiolin og – ikke foran men bak til venstre, James Duddle på celesta. Konferansi­er Hans Christian Vadseth var kort, konsis og morsom. Da han til slutt kom inn med Darth Vader-maske og lasersverd, var jeg nesten lei meg for at ikke mitt barnebarn på fem var med. Tidligere denne dagen for han rundt med Darth Vader-kostyme og lette etter masken. Og da jeg fortalte jeg skulle høre denne musikken om kvelden, fikk han bokstaveli­g talt stjerner i øynene. Konserten gjentas to ganger torsdag.

 ?? FOTO: FRODE MARUM, KILDEN ?? Dirigent Christoffe­r Nobin ledet KSO gjennom en svært populær konsert med stort publikum.
FOTO: FRODE MARUM, KILDEN Dirigent Christoffe­r Nobin ledet KSO gjennom en svært populær konsert med stort publikum.
 ?? FOTO: FRODE MARUM, KILDEN ?? Konferansi­er Hans Christian Vadseth forsøkte seg med tre tryllestav­er, men det ble dirigentpi­nnen som utløste musikken.
FOTO: FRODE MARUM, KILDEN Konferansi­er Hans Christian Vadseth forsøkte seg med tre tryllestav­er, men det ble dirigentpi­nnen som utløste musikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway