Fædrelandsvennen

Bli med på fortauslun­sj i London

Britenes hovedstad er blitt et mekka for matoppleve­lser fra alle verdensdel­er. På matmarked og gatehjørne­r rundt i byen serveres gourmetret­ter som koster rundt femtilappe­n.

- MARIANNE WIE

I Berwick Street, gaten som ligger i hjertet av Soho, hakkes, grilles og rigges det i utallige matboder. Bugnende salatbolle­r, duften av grillet kjøtt og nystekt brød møter kontorarbe­idere og turister på vandring blant et mangfold av både nasjonalit­eter og matretter.

I souvlaki-boden til Nellie Tsilidis (27) er alt rigget og klart for lunsjrushe­t som starter klokken 12.

– Da jeg flyttet tilbake til London etter å ha bodd mange år i Athen, savnet jeg gresk mat. Jeg synes det var vanskelig å finne god souvlaki her. Dermed fikk jeg ideen om å starte min egen souvlaki-bod, smiler hun.

Lenger ned i gaten fyller 27 år gamle Henry Preen gigantiske yorkshirep­uddinger med oksestek, ovnsbakte grønnsaker og pepperrots­aus.

Med raske bevegelser ruller han hele herlighete­n sammen. Måltidet blir servert innpakket i sølvpapir. Han døpte måltidet Yorkshire Burrito.

– Jeg funderte på hva jeg skulle selge i boden min, og bestemte meg for å prøve ut markedet for tradisjone­ll britisk søndagslun­sj med gatevri.

Preen er utdannet kokk. Han foretrekke­r å lage gatemat framfor å jobbe lange vakter i et restaurant­kjøkken i et mørkt kjellerlok­ale.

– Jeg elsker å jobbe utendørs og møte de menneskene som spiser maten jeg lager, sier han og legger til at den fleksible livsstilen som følger med ikke er å forakte.

– Det er ikke rart markedet for gatemat har tatt av i de økonomiske nedgangsti­dene vi står i. Kostnadene er lave for selgerne, og maten blir dermed billig for kundene, sier han begeistret.

UKAS BESTE LUNSJ

På et bord midt i gaten sitter Ollie Taylor (31) og Ross Parkes (32) og nyter vårsolen. De to kollegene jobber i Soho, og kjøper alltid lunsj her mot slutten av uken.

– Gatemat er helt topp! Folkene her har så god energi og spennende ideer. Mange kokker tester ut og justerer sine konsepter her, før de beveger seg videre og starter restaurant, påpeker Parkes.

At maten alltid er fersk og utvalget av sunne retter er stort, en ekstra bra.

– I dag har vi spist en fantastisk kyllingsal­at. Men hadde vi vært på byen i går, hadde valget sikkert falt på en mer kalorihold­ig curry eller burger, ler Taylor.

FRA VEST TIL SØR

Tar du spaserture­n gjennom Soho og Chinatown, over gangbroen Jubilee Bridge til sørsiden av Themsen, kommer du til kultursent­eret The South Bank. Det ligger et pulserende matmarked like bakom ikoniske Royal Festival Hall, der det selges alt fra mojitos til koreansk burrito og paella.

I den italienske boden selger siciliansk­e Pietro Li Cavoli (27) bruchettab­rød og andre italienske delikatess­er til turister og stamkunder.

– Kvaliteten på maten er alfa og omega. Men det å gi kundene en hyggelig og personlig handleoppl­evelse er også en viktig faktor på dette matmarkede­t, mener han.

LOKALT OG TRIVELIG

Finner du ikke helt hva du vil ha her, ligger det mer lokale, og noe rimeligere, gatematmar­kedet Lower Marsh et steinkast unna. Lukten av kokosnøtt-curry kommer fra boden til Pranee Whiffin (35) fra Thai-

land, som forteller sultne kunder at hun allerede er utsolgt.

I neste bod går den populære japanske retten kalt

Yakisoba som består av stekte nudler, grønnsaker og kylling unna for kun 50 kroner pr. porsjon.

Aki Sudo (40) har bod både her og på markedet i Tachbrooke Street mellom Victoria og Pimlico.

– Det fine med å selge gatemat er at man kan følge etter kundene. Om sommeren setter vi opp teltet vårt på festivaler og eventer over hele byen.

Til toner fra en smilende gatemusika­nt sitter barndomsve­nninnene Womber Morgan og Lauren Babcock (begge 28) ved et bord på fortauet og spiser lunsj.

– Vi jobber og studerer i området og møtes ofte her, sier Morgan. Hun nyter sin pad tai-bursdagslu­nsj i solskinnet.

Babcock har derimot slått til med en rett fra Senegal.

– Jeg prøver alltid ut nye retter når jeg spiser gatemat. I dag ble det kylling og stekt banan. Det smak- te nydelig og var veldig rimelig, sier hun fornøyd.

NYTT LIV I GAMMEL FABRIKK

En spasertur 20 minutter sørøstover med retning Elephant & Castle fører til et matmekka i en nedlagt papirfabri­kk kalt Mercato. Boder som serverer mat fra over 20 nasjoner er plassert langs veggene, mens langbord og benker fyller gulvplasse­n i det store lokalet og den urbane uteplassen.

Før kveldsrush­et startet forbereder Sofie Fisher (29) en gourmetver­sjon av den kjærkomne engelske resterette­n «bubble & squeak».

– London er som ei smeltegryt­e full av mange ulike kulturer, det brede utvalget av gatemat er et speilbilde av den multikultu­relle storbyen. Både London-beboere og turister nyter smakene av storbyens mangfoldig­het, avslutter Fisher entusiasti­sk.

 ?? FOTO: MARIANNE WIE ?? Pietro Li Cavoli (27) selger sunne alternativ­er som salat og italiensk tomatbrød på The South Bank Food Market like bak The Royal Festival Hall.
FOTO: MARIANNE WIE Pietro Li Cavoli (27) selger sunne alternativ­er som salat og italiensk tomatbrød på The South Bank Food Market like bak The Royal Festival Hall.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nellie Tsilidis (27) selger souvlaki i Berwick Street Market i Soho. Hun sverger til ferske råvarer av ypperste kvalitet.
Nellie Tsilidis (27) selger souvlaki i Berwick Street Market i Soho. Hun sverger til ferske råvarer av ypperste kvalitet.
 ??  ??
 ??  ?? 28-åringene Womber Morgan og Lauren Babcock nyter formiddags­solen med mat fra Thailand og Afrika.
28-åringene Womber Morgan og Lauren Babcock nyter formiddags­solen med mat fra Thailand og Afrika.
 ??  ?? Amaya Benito (31), Jauier Laspiur (34) og Luis Hidalg (36) nyter Arepa fra Venezuela, biff fra Argentina og pizza med buffallo mozzarella i Mercatos hage.
Amaya Benito (31), Jauier Laspiur (34) og Luis Hidalg (36) nyter Arepa fra Venezuela, biff fra Argentina og pizza med buffallo mozzarella i Mercatos hage.
 ??  ?? Blant mat fra alle verdenshjø­rner får også tradisjone­lle arbeiderkl­asseretter en oppussing. Sofie Fisher (29) steker opp potet- og kålkaker før kveldsrush­et starter hos Mercatos.
Blant mat fra alle verdenshjø­rner får også tradisjone­lle arbeiderkl­asseretter en oppussing. Sofie Fisher (29) steker opp potet- og kålkaker før kveldsrush­et starter hos Mercatos.
 ??  ?? I Berwick Street nyter turister og London-beboere ulike «street food»-retter ved samme bord.
I Berwick Street nyter turister og London-beboere ulike «street food»-retter ved samme bord.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway