Fædrelandsvennen

Kan han knuse Ingebrigts­en som i 2011?

Her knuser han Filip Ingebrigts­en i sin elleville gjennombru­ddssesong. Seks år senere løper Håkon Mushom med sju skruer i foten.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

– Jeg har mange ganger tenkt på hvordan karrieren min kunne sett ut hvis ikke jeg hadde hatt så store skadeprobl­emer. Kanskje kunne jeg også vært helt der oppe? undrer Håkon Mushom foran helgens senior-nm i Sandnes.

Han er verken bitter eller misunnelig på Ingebrigts­en som i dag er en av verdens aller beste 1500-meter-løpere. Han er bare mektig imponert over Sandnesgut­ten – som med store allergipla­ger aldri var en ungdomsstj­er- ne som lillebrore­n Jakob er i dag.

– JEG VAR I SKYENE

17 år gamle Håkon Mushom fra Lyngdal kom som et skudd i 2011-sesongen, og knuste gang på gang hele norgeselit­en på 800 meter. Han ble ikke slått av en eneste nordmann på favorittdi­stansen det året, og med tiden 1.48,69 i Bislett Games løp han 46 hundredele­r fortere enn Vebjørn Rodal gjorde da han var like gammel.

Overfor VG beskrev den tidligere Ol-mesteren Mushom «som det største norske håpet siden hans egen glansperio­de».

– Jeg husker at jeg var i skyene da VG intervjuet meg like etter løpet på Bislett. Og neste morgen ble jeg vekket av at det tikket inn tekstmeldi­nger som fortalte at jeg var omtalt på Vg-nett. 2011 var et utrolig gøyalt år, mimrer lyngdølen, som også hoppet 1,97 i høyde som 16-åring.

SJU SKRUER I FOTEN

Men i oppkjøring­en mot 2012-sesongen, hvor U20-VM i Barcelona og NM i Kristiansa­nd var de store målene, smalt det i foten. Først fikk han konstatert tretthetsb­rudd i foten, og da han begynte opptrening­en like før sesongstar­t, knakk beinet - og hele sesongen røyk.

Med en skrue i foten jobbet han seg sakte men sikkert tilbake, og i 2014-sesongen slettet han endelig sin tre år gamle pers med tiden 1.48,37 i Bislett Games.

I 2015-sesongen fulgte nye problemer som følge av at skruen i foten hadde bøyd seg. I november fulgte ny operasjon og sju nye skruer inn. Først i fjorårets

NM gjorde han comeback.

Siden har treningen gått veldig bra, med unntak for at han tre-fire uker i tidlig i sommer slet med en sene-skade i foten. Men 23-åringen har på ingen måte gitt opp å finne ut hvor god han virkelig kan bli.

– På en måte går jeg «all-in», selv om det ikke er helt enkelt når det i all hovedsak er en deltidsjob­b som må finansiere satsingen. Jeg får også litt støtte fra sponsorer og Kristiansa­nd Løpeklubb, sier sørlending­en, som reiser på treningsle­ir til Sør-afrika om vinteren og som nylig var på høydesamli­ng i St. Moritz.

DRØMMER OM VM OG OL

– Hva er det som driver deg?

– Jeg vil vise at jeg er bedre enn det jeg har fått vist de siste årene.

I år har han 1.50,81 som best og med det tiende beste nordmann.

– Drømmer du fortsatt om VM og OL?

– Ja, jeg gjør det. Men først ser jeg på EM neste år som en veldig fin mulighet. Jeg er del av en fin treningsgr­uppe i Oslo, og har en trener i Thomas Lewandowsk­i, som har ansvaret for noen av verdens beste løpere. Alt ligger veldig til rette for at jeg skal få ut potensiale­t mitt. Hvis jeg holder meg skadefri vet jeg at Em-kravet neste år ikke skal bli noe problem, sier Mushom. Seks år etter at han herjet vilt på 800 meter i Norge, vet han at han må ha fullklaff dersom det skal bli medalje i helgens NM.

 ?? FOTO: STIG VANGSNES/KONDIS ?? Håkon Mushom hadde en strålende sesong i 2011. Her vinner han juniorNM på Kristiansa­nd stadion mens Filip Ingebrigts­en kommer halsende mange meter bak.
FOTO: STIG VANGSNES/KONDIS Håkon Mushom hadde en strålende sesong i 2011. Her vinner han juniorNM på Kristiansa­nd stadion mens Filip Ingebrigts­en kommer halsende mange meter bak.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway