Fædrelandsvennen

Får garantert spilletid i dag

Kristján Flóki Finnbogaso­n (22) hadde bare noen måneder igjen av kontrakten sin på Island da Start tok kontakt.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

– Jeg var inne i min beste sesong noensinne på Island. Planen min var å fullføre sesongen med FH før jeg reiste til utlandet igjen, sier Finnbogaso­n til Fædrelands­vennen.

VINDUETS SISTE DAG

22-åringen, som garantert får spilletid i fredagens treningska­mp mot Sandefjord, ble Startspill­er på overgangsv­induets siste dag. Ifølge den islandske nettavisen fotbolti.net skal sørlending­ene ha betalt tre millioner kroner for spissen.

Kontrakten til Finnbogaso­n på Island gikk i utgangspun­ktet ut i 31. oktober. Da hadde ikke en ny klubb trengt å betale overgangsp­enger for spissen – kun utdannings­kompensasj­on.

– Da Start kom på banen, følte jeg at det var en mulighet jeg ikke kunne takke nei til, sier Finnbogaso­n.

For Starts del var det ikke aktuelt å vente til kontrakten hans gikk ut. Klubben hadde konkurrans­e fra flere klubber i Skandi- navia i jakten på Finnbogaso­ns underskrif­t. FH ønsket også å forlenge kontrakten hans.

– Det hadde blitt kamp om Finnbogaso­n når kontrakten var ferdig. Vi eliminerte våre motstander­e, sier Even Øgrey Brandsdal, Start-direktør.

Han estimerer at Start måtte ha betalt rundt 800.000 kroner i utdannings­kompensasj­on dersom klubben hadde ventet.

– Vi ønsket å sikre oss ham allerede nå i sommer. Nå blir han godt kjent med klubben og norsk fotball, og vil sette sitte sitt preg for oss, forhåpentl­igvis i Eliteserie­n neste år, sier Øgrey Brandsdal.

– BRUTTE LØFTER I FCK

Finnbogaso­n gyver løs på sitt andre opphold i utlandet. I 2013 ble han hentet til danske FC København. Der ble han en del av storlagets akademi.

– Å bli proff i utlandet har alltid vært en drøm for meg. I FCK lærte jeg utrolig mye, sier spissen, som ble sammenlign­et med den danske stjernen Nicklas Bendtner (tidligere Arsenal-spiss, nå i Rosenborg) da overgangen var et faktum.

– Kristján er hurtigere enn Nicklas Bendtner, sa sportsdire­ktøren i hans tidligere islandske klubb, Lúðvík Arnarsson, og la til at Finnbogaso­n hadde en stor framtid foran seg, dersom han unngikk skader.

– Jeg ser ikke den sammenlign­ingen, sier Finnbogaso­n og ler.

FAKTA

Kristján Flóki Finnbogaso­n Født:

Posisjon:

Klubb:

Tidligere klubber:

12. januar 1995 Spiss IK Start

● FH Hafnarfjör­ður, FC København

● Seriekampe­r/mål for Start: 1/1

I FCK ble han lagkamerat med tidligere landslagsb­ack Tom Høgli.

– Jeg la godt merke til at han visste hvor målet stod. Han hadde gode avslutning­sferdighet­er, og man kunne se at han var en spiss med det lille ekstra. I tillegg hadde han et godt humør, og var en solid type. Dette er en god signering av Start, sier han.

Finnbogaso­n signerte for tre år med FCK, men dro tilbake til Island etter to sesonger.

– Jeg klarte ikke å spille meg inn på førstelage­t. Klubben hadde lovet meg noe den ikke klarte å oppfylle, så da bestemte jeg meg bare for å reise hjem igjen, sier Finnbogaso­n.

– Det var et riktig valg av ham den gangen å ta et steg tilbake. Det er ikke lett å slå gjennom som en ung spiller i FCK, sier Høgli.

SENIORFOTB­ALL

På Island signerte Finnbogaso­n for gamleklubb­en FH i april 2015. Han fikk tillit fra første stund, men slet med å markere seg.

– Det var nok et for stort steg for meg. Jeg var ikke klar for seniorfotb­all. Jeg trengte noen sesonger på å tilpasse meg, sier Finnbogaso­n.

I siste halvdel av 2016 fikk han gjennombru­ddet sitt. Denne sesongen har han vært blant de beste spillerne på Island. Han stoppet på åtte seriemål på 14 kamper før overgangen til Start, hvorav hele sju med hodet. I februar fikk han også debuten sin på A-landslaget.

På Sørlandet har han allerede presentert seg med scoring i første kamp. Finnbogaso­n satte inn 2–2-målet mot Tromsdalen i forrige seriekamp – med hodet.

– Det er bra for selvtillit­en å score i debuten, selv om det var et heldig mål. Jeg var på rett tid til rett sted, sier Finnbogaso­n, som foruten å være god i lufta, også er ganske rask for høyden sin (189 centimeter).

– Jeg har bra fart, men jeg er ikke noen sprinter, sier Finnbogaso­n og smiler.

Kampen mellom Sandefjord og Start har avspark kl. 12.00, og vises direkte på fvn.no.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES NORTH AMERICA ?? Finnbogaso­n står bokført med én A-landskamp for Island. Den kom borte mot Mexico i februar i år.
FOTO: GETTY IMAGES NORTH AMERICA Finnbogaso­n står bokført med én A-landskamp for Island. Den kom borte mot Mexico i februar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway