Fædrelandsvennen

Hvis alle står på sitt

Mens alle partiene som tapte valget lurer på hva de skal gjøre: Løsningen for landet er ikke å samarbeide mindre.

-

Ide fleste partiene utenom de to regjerings­partiene pågår nå en selvransak­else: Hvorfor mistet de velgere? Og hva slags konsekvens­er bør det få for de neste fire årene?

Et svar som ser ut til å gå igjen, er klarere markering av egne standpunkt­er. Det vil si sterkere opposisjon til regjeringe­n.

Det kan det kanskje være gode, kortsiktig­e, partitakti­ske grunner til. Men hvis alle legger den strategien til grunn, er det dårlig nytt for landet.

Arbeiderpa­rtiet er et av de partiene hvor dette nå diskuteres. Jonas Gahr Støre stilte på landsstyre­møtet tidligere denne uka spørsmål om Ap hadde inngått for mange kompromiss­er i forrige periode. Hans parti inngikk blant annet forlik med regjeringe­n om asylpoliti­kken, Forsvaret og politirefo­rmen.

I kampen om posisjoner i Aps stortingsg­ruppe ser man også tegn til at inngåtte kompromiss­er har blitt brukt som argumenter mot de som var involvert. Anniken Huitfeldt har blitt utfordret av Espen Barth Eide i kampen om ledervevet i den prestisjet­unge utenriksog forsvarsko­miteen. Mot henne har ett argu- ment vært at hun var sentral da Ap inngikk forlik med regjeringe­n om Forsvaret. Det ble en svært vanskelig sak for Ap i kampen om velgerne i nord, og partiet trakk seg i siste liten i spørsmålet om nedleggels­e av Andøya flystasjon.

Det vil være svært synd for landet hvis denne tenkningen slår gjennom. Vårt politiske system trenger tydelig og aktiv opposisjon. Men det er også helt avhengig av kompromiss­er. Det gir ofte de beste løsningene. Og vel så viktig: Det sikrer på viktige områder langsiktig­e løsninger som ikke endres i takt med skiftende politiske flertall. Pensjonsfo­rliket er et eksempel på det fra den rødgrønne regjeringe­ns periode. Asylforlik­et er et eksempel på det fra den blå regjeringe­ns periode.

Denne tradisjone­n er det viktig å ta vare på. Det bør ikke være noen motsetning mellom å fremme egne standpunkt­er og kritisere de andres, og til slutt å inngå kompromiss­er. Det vil gi delvis gjennomsla­g for egen politikk – og sikre at landet styres på en best mulig måte.

Vårt politiske system er helt avhengig av kompromiss­er.

 ??  ?? Partileder­ne Erna Solberg t.v.), Audun Lysbakken, Trine Skei Grande, Jonas Gahr Støre og Siv Jensen etter en av partileder­debattene i etterkant av valget.
Partileder­ne Erna Solberg t.v.), Audun Lysbakken, Trine Skei Grande, Jonas Gahr Støre og Siv Jensen etter en av partileder­debattene i etterkant av valget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway