Fædrelandsvennen

Drepte ektemannen – slipper straff

55-åringen som drepte ektemannen med en stein slipper rettssak. Saken er nå henlagt fordi kvinnen er for syk til å straffes.

-

– Hun er meget fornøyd med vedtaket. Hun sier at hun er glad for at hun slipper rettssak og straff, sier 55-åringens advokat Harald Stabell til Fædrelands­vennen.

Torsdag besøkte Stabell 55-åringen på sykehuset i Kristiansa­nd, hvor hun har vært tvangsinnl­agt siden i sommer.

– Hun sier at oppholdet på sykehuset er som å være i fengsel, sier Stabell.

Under besøket informerte han klienten om Riksadvoka­tens vedtak om at straffesak­en mot henne er henlagt. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.

DREPTE MANNEN MED STEIN

55-åringen nektet først for å ha hatt noe med drapet å gjøre. Men etter sju uker i varetekt tok hun kontakt med politiet ga beskjed om at hun hadde nye opplysning­er i saken. I avhør tilsto hun å ha tatt livet av ektemannen med en stein.

Kvinnen har forklart at hun gravde ned drapsvåpen­et ved en søppelbod på utsiden av parets bolig på Hånes. Hun deltok senere på en rekonstruk­sjon hvor hun viste politiet hvor steinen lå begravd.

Politiet fester lit til kvinnens forklaring.

– Saken regnes som oppklart, sier påtalelede­r Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidist­rikt til Fædrelands­vennen.

– EN SVÆRT SPESIELL SAK

Stabell sier til Fædrelands­vennen at saken er svært spesiell.

– Jeg har aldri tidligere opplevd at en drapssak har fått et slikt utfall som dette. Men jeg mener det er en riktig beslutning, sier Stabell.

– Hva har hun sagt om årsaken til at hun drepte ektemannen?

– Det tenker jeg blir feil av meg å kommentere, så det ønsker jeg ikke å si noe om, sier Stabell.

Mahmoud Mohammadi etterlot seg åtte barn.

– Familien ønsker ikke å gi noen kommentar til saken, sier barnas bistandsad­vokat Tove Karlsen Westbye til Fædrelands­vennen.

IKKE FARE FOR GJENTAKELS­E

De sakkyndige konkludert­e under tvil med at kvinnen var tilregneli­g da hun drepte ektemannen. Etter drapet ble tilstanden hennes verre og påtalemynd­igheten kom frem til at det ikke var aktuelt å kreve fengselsst­raff.

– Det har ikke vært aktuelt med tiltale om straff, på grunnlag av tvil om siktede er strafferet­tslig tilregneli­g, sier statsadvok­at Rei- dar Bruusgaard hos Riksadvoka­ten.

Det ble deretter vurdert å kreve en dom på tvungent psykisk helsevern, men nå har Riksadvoka­ten konkludert med at heller ikke dette er mulig. En slik reaksjon krever at det foreligger en voldsrisik­o og nærliggend­e gjentakels­esfare.

– Siktede er tvangsinnl­agt og voldsrisik­oen er vurdert som lav. Riksadvoka­ten har da kommet frem til at samfunnsve­rnet er tilstrekke­lig ivaretatt med det opplegget hun har rundt seg i dag, sier Bruusgaard.

55-åringen er tvangsinnl­agt etter bestemmels­ene i kapittel tre i helsevernl­oven. Planen er å flytte henne til en egen bolig, hvor hun vil få døgnkontin­uerlig tilsyn. Når det ikke foreligger en dom er det den behandlend­e legen og ikke domstolen som avgjør om tvangsbeha­ndlingen kan avsluttes.

– IKKE POLITISK MOTIVERT

63 år gamle Mahmoud Mohammadi ble funnet drept i sitt eget hjem på Hånes fredag 26. februar. Mannens kone og sønn ble dagen etter siktet for drap eller medvirknin­g til drap, men begge ble senere løslatt.

Etter fem uker i frihet ble kona pågrepet på nytt og varetektsf­engslet. Politiet hadde på dette tidspunkte­t kommet fram til at det ikke var sannsynlig at drapet var politisk motivert.

Noen uker senere tilsto 55-åringen drapet. I juni ble kvinnen overført fra varetekt til psykiatris­k avdeling på sykehuset.

Åttebarnsf­aren Mohammadi var politisk flyktning og kom til Norge fra Iran i 1998. I hjemlandet hadde han i flere tiår vært aktiv i Kurdistans demokratis­ke parti (KDP). Han var også en kjent leder for en militær gruppe, innen Peshmerga-militsen. I Norge fortsatte han å jobbe for kurdernes sak.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Kona til Mahmoud Mohammadi har forklart at hun drepte ektemannen med en stein. Dette bildet utenfor parets bolig er tatt like etter drapet. Steinen ble først funnet flere uker senere, da kvinnen fortalte politiet hvor den var gravd ned.
FOTO: ERLEND OLSBU Kona til Mahmoud Mohammadi har forklart at hun drepte ektemannen med en stein. Dette bildet utenfor parets bolig er tatt like etter drapet. Steinen ble først funnet flere uker senere, da kvinnen fortalte politiet hvor den var gravd ned.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Harald Stabell er oppnevnt som advokat for den 55 år gamle kvinnen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Harald Stabell er oppnevnt som advokat for den 55 år gamle kvinnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway