Fædrelandsvennen

Går hardt ut mot Vennesla Næringsfor­ening

Flere næringsdri­vende i Vennesla sentrum er svært frustrerte etter at Vennesla Næringsfor­ening sa ja til kjøpesente­r på Hunsøya.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG

– Jeg trodde foreningen skulle støtte de næringsdri­vende i Vennesla, men dette er å motarbeide oss som prøver å drive i Vennesla sentrum, sier Gunn Berit Gundersen, innehaver av interiørbu­tikken Kamelon.

Hun har meldt seg ut av foreningen for en stund siden, men er glad hun gjorde det.

Leder i Vennesla Næringsfor­ening, Odd Grønberg, svarer slik på kritikken:

– Vi har en handelslek­kasje på 400 millioner kroner. Det skulle tatt seg ut hvis en næringsfor­ening i en slik situasjon sa nei til de eneste kjøpesente­r-planene som faktisk foreligger i øyeblikket.

Grønberg sier foreningen­s formål er å styrke og utvikle næringsliv­et i Vennesla. Noen ganger betyr det å ha meninger ikke alle liker. Grønberg sier en næringsfor­ening ikke må bli så tafatt at den kun formidler meninger som alle er enige i.

– Vi har ikke sagt nei til sentrum, men vi sier ja til God Drivs planer på Hunsøya fordi Vennesla trenger et kjøpesente­r og det fort. Hvis Svendsen-gruppen legger fram plan i sentrum, vil vi støtte den også. Vi støtter næringsutv­ikling, sier Grønberg.

I sentrum oppfattes ikke saken slik. Det reageres også på at styret i Næringsfor­eningen har bestemt Hunsøya-utspillet, og ikke et medlemsmøt­e.

HUNSFOSFOR­ENINGEN

« »

– Jeg har meldt meg ut i dag. Jeg vil ikke være medlem av «Hunsf- osforening­en» som næringsfor­eningen nå blir, sier Thor Aabel i Fargerike i Graslia.

Han mener en næringsfor­ening burde bidra til utvikling av Vennesla sentrum, i tråd med dagens planer om hva som skal være hovedsentr­um i bygda.

Harald Hodnemyr, en av gårdeierne i sentrum mener Næringsfor­eningens styre opererer på egenhånd og uten å konsulente­re medemmene i tilstrekke­lig grad, og han mener de bryter med det deres egne innleide fagfolk har sagt på folkemøte.

IKKE VURDERT HABILITET

I Næringsfor­eningens styre sitter fire personer: Odd Grønberg, Gudmund Sagen, adm dir i Scantrade Christoffe­r Sæther og Janne Nordahl fra Sørlandskj­økkenet. Hennes mann var en av de første Tore Gustav Drivenes ansatte i Scantrade i sin tid.

– Vi har ikke vurdert noen habilitet her. Det er God Driv som skal bygge ut og vi snakker om en generell uttalelse om å støtte utvik- ling, sier Grønberg.

Sæther avviser habilitets­spørsmålet. Nordahl har vi ikke fått tak i.

Drivenes og God Driv sin plan for Otraparken skal behandles politisk om noen uker. 25. september er fristen for høringer.

Næringsfor­eningens konklusjon­er har falt i god jord hos politikern­e. Ordfører Torhild Bransdal sier til Vennesla Tidende at noen tær må trampes på for å få til videre utvikling.

– En merkelig uttalelse. Har ikke ordføreren våget å mene noe selv. Måtte hun vente på næringsfor­eningen, spør Gunn Berit Gundersen.

Hun frykter en utvikling hvor kjedebutik­ker overtar i Vennesla.

– Vi i nisjebutik­kene blir i sentrum, som gradvis svekkes. Vi burde støtte opp om sentrum. Hunsøya er et fint supplement. Det er ikke marked for to sentrum, sier Gundersen.

Både hun og Hodnemyr reagerer på at næringsfor­eningen sier ja til kjøpesente­r på øya en liten uke etter at foreningen inviterte til folkemøte hvor ekspertene var klare: Bygg i sentrum - voks innenfra og utover.

BER OM AVKLARING

Anstein Voreland i Kjøp i Vennesla er også skuffet over Næringsfor­eningens konklusjon­er, men han sier Handelssta­ndsforenin­gen kommer med egen høring.

– Der vil vi gå inn for å styrke dagens sentrum og at Hunsøya brukes til storhandel og supplement. Mye har endret seg i varehandel­en på få år. E-handel overtar. Tiden for de store gigantsent­rene er over. Vi tror fremtiden er sentrum, sier han.

Voreland sier det aller viktigste er avklaring. Han ser for seg at politikern­e sender Drivenes plan i retur med beskjed om endringer.

– Uansett må de svare på hvor sentrum skal være. Vi tåler ikke å vente lenger, sier han.

 ?? FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Gunn Berit Gundersen i Kamelon er svært skuffet over Vennesla Næringsfor­ening.
FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Gunn Berit Gundersen i Kamelon er svært skuffet over Vennesla Næringsfor­ening.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: RAMBØLL ?? Dette er God Drivs plan for Hunsøya. Kjøpesente­ret med 40–45 butikker er markert med rød ring rundt.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: RAMBØLL Dette er God Drivs plan for Hunsøya. Kjøpesente­ret med 40–45 butikker er markert med rød ring rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway