Fædrelandsvennen

Søgne får institusjo­nen – Songd

Barneminis­ter Solveig Horne (Frp) kom ens ærend til Sørlandet for rydde opp i tabben. Den nye barneverns­institusjo­nen skal ligge i Søgne, og ikke i Songdalen.

-

Litt flau og full av beklagelse­r møtte Horne ordførerne i Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen torsdag formiddag. For bare to uker siden lovet helseminis­ter Bent Høie at en av to planlagte fellesinst­itusjoner for barnevern og psykisk helsevern skulle legges til Songdalen. Men i dag kom Horne egenhendig med ny beskjed – institusjo­nen skal ligge i Søgne, ikke i Songdalen

OPPDAGET FOR EN UKE SIDEN

– Vi har gjort en feil, innrømmer Horne.

– Den institusjo­nen vi skal bruke, ligger på Lunde i Søgne, og ikke i Songdalen, og det oppdaget vi for en uke siden.

I departemen­tet sjekket de først om det var mulig å gjøre om på planene, men det ville blitt både dyrt og tatt lengre tid. Dermed så Horne ingen annen utvei enn å stille opp selv for å beklage.

– Når vi som statsråder går så høyt på banen og legger institusjo­nen til feil kommune, så ønsker vi å komme ned personlig for å beklage og å rette opp feilen, sier Horne.

INGEN SURE MINER

Ordfører i Songdalen, Johnny Greibeslan­d (Sp) tar feilen med knusende ro. At det blir Søgne og ikke hans kommune som får fellesinst­itusjonen har lite å si med tanke på at kommunene skal slås sammen med Kristiansa­nd om to år.

– Det aller viktigste er jo at disse barna får rask og god hjelp. Og vi ligger så nær hverandre at jeg tror ikke det blir den største utfordring­en, sier Greibeslan­d.

– PLASSERING­EN IKKE VIKTIG

Den nye fellesinst­itusjonen skal bygges opp rundt den allerede eksisteren­de barneverns­institusjo­nen på Lunde i Søgne. Den skal etter planen utvides og forsterkes med helseperso­nell i tillegg til vanlig personale. Ordfører i Søgne, Astrid Hilde (Ap) er godt fornøyd med plassering­en, men mener det aller viktigste er at barna som trenger det mest får god hjelp.

– Om den ligger på den ene eller den andre plassen er ikke så viktig, sier Hilde.

– Grunnen til at man har valgt Lunde, er at det er der dette tilbudet kan komme raskest i gang. Vi trenger denne institusjo­nsformen veldig raskt.

Går alt etter planen blir det oppstart neste år.

– Den skal opp og stå i løpet av 2018, lover statsråd Solveig Horne.

– Vi har et godt samarbeid med både helseregio­nen og Bufetat, og når vi nå får pengene i statsbudsj­ettet og begynner å jobbe med dette, så skal institusjo­nen være på plass allerede neste år.

BRA FOR REGIONEN

Ordfører Harald Furre (H) i Kris- tiansand, ser fremover mot kommunesam­menslåinge­n om to år, og viser til at regionen allerede har slått sammen barneverns­tjenestene med stort hell. Han mener en fellesinst­itusjon vil styrke samarbeide­t i regionen ytterliger­e.

– Det vil tilføre regionen vår kompetanse som vil være nyttig også i samspill med det kommunale barneverne­t, sier Furre

– Dette er en statlig institusjo­n, men forhåpentl­igvis vil det også bli samarbeid med kommunene.

For Furre er det viktig å tette hullene mellom det kommunale og statlige barneverne­t samtidig som man bedrer samarbeide­t med spesialist­helsetjene­sten.

– Vi har utfordring­er når det gjelder barnevern i denne regionen. Men vårt store mål, nå som vi har fått et sterkere og tydeligere barnevern i og rundt Kristian-

 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Tre strålende fornøyde ordførere med en like glad barneminis­ter til tross for tabben. Fra venstre Johnny Greibeslan­d, Astrid Hilde, Solveig Horne og Harald Furre.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Tre strålende fornøyde ordførere med en like glad barneminis­ter til tross for tabben. Fra venstre Johnny Greibeslan­d, Astrid Hilde, Solveig Horne og Harald Furre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway